Proiectarea web proastă nu este doar deranjantă – vă costă

de | mart. 21, 2021 | Servicii Web

Acest articol a fost scris de Sorin, CEO Manager SorinDesign. Dacă doriți să faceți următorul pas în afacerea dvs., vă încurajăm să vizitați SorinDesign.Ro, propulsat de SorinAlmaDesign.

Cartea bestseller a lui Malcolm Gladwell, Blink: The Power of Thinking Without Thinking, are o teză provocatoare. Contrar bunului simț, care avertizează împotriva „hotărârilor rapide”, Gladwell susține că, adesea, modul nostru automat, în mare măsură inconștient de a lua decizii pe tot parcursul zilei este un mod destul de fiabil de a naviga în viața în lumea modernă. „Poate fi la fel de multă valoare în clipirea din ochi”, scrie Gladwell, „ca în lunile de analiză rațională”.

Mai bine crezi că vizitatorii site-ului tău judecă competența mărcii tale în câteva secunde. De fapt, unele studii sugerează că este nevoie de doar 50 de milisecunde (1/20 dintr-o secundă) pentru ca un vizitator să decidă dacă va rămâne pe site-ul dvs. sau face clic.

Site-urile web bine concepute, construite având în vedere experiența utilizatorului (UX), au capacitatea nu numai de a păstra vizitatorii pe site-ul dvs., ci de a construi un tip de raport care duce la loialitatea pe termen lung. Site-urile web prost concepute, pe de altă parte, sunt echivalentul digital al unui magazin de cărămidă cu uși lipite, geamuri sparte și țevi scurse care picură bălți pe podea. Indicați clienții îngroziți care aleargă către cel mai apropiat concurent, care, pe Internet, este la doar câteva clicuri distanță.

Iată câteva dintre cele mai importante principii pentru îmbunătățirea designului UX al propriului site și, în cele din urmă, pentru a câștiga publicul în fața cauzei dvs.

Proiectare pentru un obiectiv general.

Care este primul lucru pe care doriți să îl facă vizitatorii site-ului dvs. web? Proiectare pentru asta. Dacă nu puteți răspunde la această întrebare, probabil că nu sunteți gata să creați un site web. Site-urile web cu adevărat utile arată clar despre ce este vorba. Luați în considerare cel mai vizitat site web din lume, ca să nu mai vorbim de istoria internetului, pagina de pornire Google.

Nu contează că Google să ofere zeci de bunuri și servicii în acest moment în 2020. Produsul original Google, care are un caracter central, domnește pe site-ul lor: un spațiu de căutare singur și butoanele pentru a-l activa înconjurat de mult spațiu alb ; toate celelalte opțiuni sunt reduse la minimum și împinse la margini.

Un design UX bun atrage vizitatorii către o acțiune clară, fie că cumpără un produs, se înscrie pentru un serviciu sau citește o știre de ultimă oră. Site-urile web fără un obiectiv general suferă adesea o criză de identitate și ajung să-și plaseze vizitatorii prin „paradoxul alegerii” – sentimentele de frustrare și oboseală care vin din faptul că aveți la dispoziție prea multe opțiuni.

Scrieți cum citește Internetul

Internetul a modificat fundamental modul în care citim. „Citirea unei cărți din copertă în copertă” ar fi putut fi odată un proverb popular despre minuțiozitate, dar, având în vedere bogăția vastă de informații de pe internet, nimeni nu are timp pentru asta. Viteza de recuperare a informațiilor a înlocuit virtutea minuțiozității.

În zilele noastre, în loc să citim, scanăm. Studiile de urmărire a ochilor au arătat că utilizatorii de Internet „citesc” într-un model în formă de F, scanând în mare parte titlurile, subtitrările și propozițiile de deschidere ale paragrafelor ca mijloc de a compensa cantitatea copleșitoare de informații disponibile online.

Proiectarea inteligentă UX va adapta astfel de comportamente prin încărcarea frontală a celor mai importante cuvinte de informație „topice”, „purtătoare”, către începutul titlurilor și propozițiilor principale, de-a lungul marginii din stânga, unde utilizatorii speră să le găsească. În plus, site-urile web ușor de utilizat vor evita blocurile lungi de text în favoarea paragrafelor mai scurte, mai ușor de digerat, cu pauze frecvente.

Reducerea conținutului dvs., utilizarea de puncte glonț sau liste numerotate și utilizarea spațiului alb pentru separarea vizuală a conținutului le permite vizitatorilor mai multe puncte de „intrare” în timp ce scanează cu furie după ce informații caută.

Investiți în imagini captivante.

Vă amintiți mai devreme când ați aflat că vizitatorii vă vor judeca site-ul în mai puțin de o secundă? Multe dintre acestea au legătură cu aspectele vizuale. Pentru mulți vizitatori, dacă imaginile dezamăgesc, atunci site-ul în ansamblu dezamăgește.

Ca oameni, suntem conectați pentru a fi creaturi vizuale, favorizându-ne ochii asupra tuturor celorlalte simțuri, cu mai mult de 50% din cortex – suprafața creierului – dedicată procesării informațiilor vizuale. Având în vedere prejudecățile noastre cognitive, atunci nu este de mirare că preferăm site-urile web frumoase, bazate pe imagini, decât cele mai puțin estetice.

Chiar și în cadrul informațiilor vizuale, avem o preferință clară pentru imagini decât text. Creierul nostru procesează imaginile de 60.000 de ori mai repede decât cuvintele, motiv pentru care nu putem rezista să privim imaginile înainte de a le citi. Este mai ușor pentru creierul nostru. Știind acest lucru, este important să investiți în fotografii sau videografii de înaltă calitate, care vă ajută să spuneți cât mai mult din povestea site-ului dvs. web, salvând cuvinte pentru cazurile în care imaginile eșuează.

Dar aspectele vizuale depășesc mult imaginile frumoase. Tipografie consistentă, scheme de culori, pictograme, spațiu negativ și ierarhie clară între elemente sunt alte aspecte ale designului vizual care nu ar trebui să fie ignorate.

Vizionează viteza paginii.

Nu doar că oamenii nu mai au răbdare să citească. Nu avem răbdare în general. În bine sau în rău, Internetul a cultivat o cultură care a ajuns să se aștepte la o satisfacție instantanee. Când vine vorba de site-ul dvs. web, asta înseamnă că aproximativ 40% din traficul primit va renunța dacă site-ul dvs. durează mai mult de trei secunde pentru a se încărca.

Viteza paginii este timpul mediu necesar pentru încărcarea unei pagini de conținut de pe site-ul dvs. web. Este, de asemenea, important, deoarece, pentru multe motoare de căutare, este unul dintre factorii care determină cât de bine se clasează site-ul dvs. în rezultatele căutării. Există multe site-uri utile care vă vor oferi gratuit o măsurare a vitezei paginii site-ului dvs. web.

Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a crește viteza paginii, deși multe dintre ele necesită o cantitate decentă de fundal web pentru a fi executat. De exemplu, puteți activa compresia fișierelor, puteți optimiza codul site-ului dvs. web, puteți reduce numărul de redirecționări de pagini sau puteți utiliza cache-ul browserului pentru a reduce timpul de încărcare a paginii.

O altă tactică este să vă asigurați că dimensiunile fișierelor imaginilor site-ului dvs. web nu sunt mai mari decât trebuie, deși nu în detrimentul prezentării de imagini de înaltă calitate, având în vedere importanța lor, așa cum s-a menționat mai sus.

Nu uitați de mobil.

Cu siguranță, ați mai experimentat-o: un site web care nu a fost optimizat pentru mobil. Încărcarea durează pentru totdeauna, textul este ilizibil de mic, imaginile sunt formatate necorespunzător și butoanele, opțiunile de meniu sau hyperlinkurile sunt aproape imposibil de făcut clic cu degetele umane de dimensiuni normale.

Partea tristă este că traficul mobil a reprezentat mai mult de 50% din traficul web din 2015. Aceasta înseamnă că aproximativ una din două persoane care vă vizitează site-ul web îl vizionează probabil pe un smartphone. Experiența de a vă vizita site-ul web va fi la fel de ușor de utilizat pentru ei ca și pentru cineva care vizitează un laptop?

Cea mai mare diferență între smartphone-uri și computere este că smartphone-urile preferă derularea conținutului stivuit pe verticală, în timp ce ecranele mai mari ale computerului permit o varietate mai mare a modului în care un utilizator navighează pe un site web.

Există două abordări principale de proiectare pentru site-urile web compatibile cu dispozitivele mobile: receptive sau adaptive. Designul receptiv redimensionează elementele site-ului dvs. web pentru a se potrivi cu rezoluția dispozitivului utilizatorului. Designul adaptiv este ca și cum ai avea două site-uri web diferite – unul pentru computere și altul pentru mobil. Prima abordare implică mai puține lucrări de dezvoltare web și funcționează pe o gamă largă de dimensiuni de ecran, în timp ce cea de-a doua are potențialul de a oferi cea mai bună experiență pe mobil, mai ales dacă de aici provine majoritatea traficului dvs. web.

Din fericire, multe CMS-uri, cum ar fi WordPress, Wix și Squarespace, oferă teme adaptabile la dispozitive mobile. Dacă utilizați unul dintre acestea pentru a vă construi site-ul, asigurați-vă că tema dvs. este compatibilă cu dispozitivele mobile.

Te simți în afara profunzimii tale?

Dacă gândul de a-ți reproiecta site-ul pentru UX optimizat provoacă dureri de cap, nu te panica. Există numeroși creativi, în special scriitori UX și designeri de web, care pot oferi site-ului organizației dvs. schimbarea de care are nevoie.

Serviciile profesionale de potrivire care le ofera SorinDesign, vă pot conecta cu expertiza relevantă în scurt timp. Pur și simplu spuneți-le ce fel de proiect aveți nevoie și vor atinge baza lor de date cu profesioniști bazați pe abilități pentru a găsi talentul potrivit pentru sarcina dvs. Unele dintre aceste servicii vă vor ajuta chiar și cu scopul și citarea proiectului dvs., astfel încât nevoile dvs. să fie clar definite și să fie mai susceptibile de a fi satisfăcute cu rezultate satisfăcătoare.

Indiferent dacă îl gestionați în interior sau optați pentru angajarea unui expert, designul web atent poate fi factorul decisiv între obținerea de noi vânzări, clienți potențiali, cititori … Incepe astazi!

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.952)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.046)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.175)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]