Daca suferi de anxietate, stii ca uneori pare foarte dificil sa faci miscare, mai ales in aer liber. Insa trebuie sa stii ca exercitiul fizic poate avea un impact important in diminuarea simptomelor anxietatii si imbunatatirea starii de spirit.

Daca te simti prea vlaguit pentru a face miscare, discuta cu medicul tau despre ce optiuni de tratament ai la dispozitie. Este adevarat ca ai nevoie de putina energie pentru a face sport insa, daca ignori acest aspect important al vietii tale, nu te vei simti mai bine prea curand.

In general, specialistii recomanda intre 2 si 5 ore de exercitiu fizic moderat pe saptamana pentru o persoana adulta. Daca faci miscare la o intensitate ridicata, atunci vei avea nevoie doar de 1-2 ore pe saptamana pentru a-ti mentine un organism sanatos.

In mod clar este important sa faci miscare in mod regulat, insa exista anumite tipuri de exercitii fizice care au efecte mai bune asupra sanatatii mintale. Iata care sunt acestea:

  1. Yoga

Combinand pozitiile specifice cu meditatia si exercitiile de respiratie, yoga a devenit cunoscuta drept un mod benefic de a face miscare, util atat celor ce vor sa se mentina flexibili cat si celor care cauta reducerea stresului, a emotiilor negative, a anxietatii si a altor simptome specifice depresiei.

Pe langa relaxarea fizica, yoga se focuseaza pe respiratii profunde, ceea ce ajuta la calmarea mintii si la ancorarea in momentul prezent. Cu alte cuvinte, este mai dificil sa te simti anxios atunci cand te concentrezi pe respiratie si pe ceea ce se intampla in moment.

  1. Alergatul

Alergatul este un exercitiu cardio preferat de multi oameni, in special pentru ca este simplu de efectuat (desi nu neaparat usor), si pentru ca este eficient in pierderea in greutate. Insa alergatul are efecte benefice si asupra starii psihice, datorita hormonilor secretati in urma depunerii efortului fizic necesar alergatului, care ne ofera o stare de bine. Mai mult, unii specialisti considera ca miscarile repetitive de alergare au un efect similar cu al meditatiei asupra creierului.

Nu in ultimul rand, alergatul poate influenta pozitiv si calitatea somnului, iar un somn odihnitor este vital unei stari bune de spirit deoarece scade nivelul de stres, imbunatateste memoria, si protejeaza creierul impotriva depresiei.

  1. Exercitiile fizice in aer liber

Pentru multe persoane care sufera de anxietate, un mediu urban aglomerat poate fi un adevarat cosmar, chiar daca este vorba de un parc cu multe spatii verzi. Insa exercitiile fizice in aer liber, fie si timp de 20 de minute pe saptamana, sunt printre cele mai benefice pentru calmarea mintii, reducerea nivelului de stres, si imbunatatirea memoriei.

De aceea, mersul, alergatul sau chiar pedalatul pe o bicicleta de munte, in natura (de exemplu, prin padure) sunt exercitii recomandate oricarei persoane care sufera de anxietate.

Nu uita ca si prietenii nostri patrupezi se bucura de natura asa ca, data viitoare cand vrei sa faci o plimbare, ia cu tine cainele sau chiar pisica.

Photo by Yogendra Singh on Unsplash