Daca esti interesat de achizitionarea unei biciclete dar nu te pricepi prea bine, cu siguranta vei experimenta o doza buna de confuzie observand ca exista modele de biciclete cu cadre din titan, carbon, otel, sau aluminiu. Durabilitatea cadrului este un aspect important, indiferent ca este vorba de o bicicleta mountain bike, un cruiser, sau o bicicleta de oras si, de aceea, vei vrea sa acorzi atentie speciala acestui detaliu.
Bicicletele cu cadru din carbon si titan pot fi destul de costisitoare iar daca nu esti o persoana extrem de pasionata de ciclism, care va folosi bicicleta des, este in regula sa te orientezi, mai intai, catre modelele cu cadru din otel sau aluminiu. Insa care sunt diferentele dintre cele doua materiale si care este mai bun? Citeste mai jos pentru a compara si a afla ce ti se potriveste, pentru a lua o decizie informata atunci cand iti alegi urmatoarea bicicleta.
Avantaje si dezavantaje ale cadrului din otel
Cadrele confectionate din acest material sunt, de obicei, destul de grele, insa rezistente. Otelul se va rupe mult mai greu decat aluminiul si, daca acest lucru se va intampla, se poate repara cu usurinta. De asemenea, o bicicleta cu cadru din otel va fi, de obicei, mai ieftina decat una cu cadru din aluminiu.
Dezavantajul major al unui cadru din otel este rugina, care se va instala rapid daca vopseaua sare de pe cadru. Daca cureti bicicleta cu apa cu presiune, ai putea fi chiar tu cel ce zgarie vopseaua, ceea ce poate conduce la aparitia ruginii.
Asa cum spuneam si mai sus, otelul este mai greu decat aluminiul – prin urmare, pe unii pasionati de ciclism greutatea cadrului ii va intimida, si pe buna dreptate, mai ales daca trebuie sa ridice bicicleta des.
Avantaje si dezavantaje ale cadrului din aluminiu
In primul rand, un avantaj major al cadrului din aluminiu este faptul ca va face bicicleta mai usoara decat una cu cadru din otel. Bineinteles, greutatea bicicletei va depinde si de greutatea celorlalte componente, insa cadrul poate face o diferenta considerabila.
In ce priveste rugina care poate aparea pe cadrul de otel, in cazul aluminiului aceasta nu este o problema. Prin urmare, o bicicleta cu cadru din aluminiu va fi mult mai utila daca o folosesti off road, in zone cu multa umezeala, sau pur si simplu toamna si primavara, cand ploua mai mult.
Un dezavantaj al bicicletelor cu cadru de aluminiu este evident prin pret. Bicicletele cu cadru de aluminiu sunt, adesea, mai scumpe decat cele cu cadru din otel. Un al doilea dezavantaj al cadrului confectionat din aluminiu este ca se repara mai greu daca se indoaie sau se rupe.
In concluzie, este evident ca ambele materiale au avantajele si dezavantajele sale. Tu vei decide cat de relevante sunt fiecare dintre ele pentru tine, in functie de preferintele si nevoile tale.
Comentarii Recente