Contractul de cumpărare – cum este asigurată legal cumpărarea unei case?

de | feb. 3, 2021 | Afaceri

Cumpărarea unei proprietăți trebuie luată în considerare cu atenție. Prin urmare, cumpărătorii ar trebui să reglementeze absolut toate punctele importante dintr-un contract de vânzare.  Notarul poate ajuta cu multe întrebări – pentru că fără el, nimic nu funcționează în contractul de vânzare.

Găsirea proprietății potrivite necesită mult timp. Există, de asemenea, investiții financiare ridicate. Este cu atât mai important ca toate procesele legate de cumpararea unei case să se desfășoare într-o manieră legală corectă. Uneori poate dura o perioada de cateva luni până când toate formalitățile au fost soluționate, toate întrebările financiare au fost clarificate și atât cumpărătorii, cât și vânzătorii pot semna contractul de vânzare în fata unui notar Bucuresti.

După încheierea contractului, notarul va aranja ca o notificare de modificare să fie înscrisă în cartea funciară în favoarea cumpărătorului. Mai târziu, după plata prețului de cumpărare, el aranjează și transferul dreptului de proprietate pentru a fi înscris în cartea funciară.

Contractele de cumpărare a terenurilor sunt eficiente în țară și străinătate numai dacă sunt legalizate. Contractele care nu sunt notariate sunt de obicei nule.

Esențialul pe scurt

  • Un contract de cumpărare pentru o proprietate, o casă sau un condominiu este întotdeauna întocmit de notar și certificat de acesta.
  • Un acord de rezervare sau un contract preliminar pot fi utile în anumite cazuri.
  • Contractul de cumpărare este procesat în mai mulți pași: după semnarea contractului, notarul solicită o notificare de modificare în cartea funciară.
  • Cumpărătorii ar trebui să-și aranjeze finanțarea în avans.
  • Noul proprietar va fi înscris în cartea funciară numai după achitarea prețului de achiziție și a impozitului pe transferul proprietății.

Din punct de vedere legal, cumpărătorul achiziționează întotdeauna un teren, indiferent dacă acesta este dezvoltat sau neamenajat.

Contract preliminar la cumpărarea unei case: garanție pentru cumpărător și vânzător

Chiar dacă un contract de cumpărare de bunuri imobile este obligatoriu doar atunci când s-a ajuns la notar, cumpărătorul și vânzătorul pot încheia un contract preliminar pentru a se asigura reciproc. Cu toate acestea, întrucât un astfel de document trebuie evaluat de un notar, și acest lucru determină costuri suplimentare, în practică este extrem de rar să se încheie un contract preliminar.

Un contract preliminar are întotdeauna sens dacă există încă o anumită perioadă de timp între decizia de vânzare și vânzarea efectivă și ambele părți contractante doresc să se asigure că acel contract va fi încheiat. Prin intermediul contractului preliminar, părțile implicate se angajează să încheie contractul principal. Un contract preliminar garantează cumpărătorului proprietatea, iar vânzătorul este protejat de o anulare pe termen scurt.

Deoarece contractul preliminar este obligatoriu din punct de vedere juridic, cumpărătorul și vânzătorul pot rezilia contractul numai în cazuri excepționale rare. Acest lucru se poate întâmpla dacă, de exemplu, un dezastru natural deteriorează casa atât de grav încât nu mai corespunde condiției convenite.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.237)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.939)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.668)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.032)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.157)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]