Antrenamentele cu greutati au o multime de beneficii pentru oameni de toate varstele si la toate nivelurile de fitness. Daca si tu vrei sa te bucuri de aceste beneficii insa nu stii exact cum sa incepi, citeste mai jos cateva sfaturi utile care te vor ajuta:

1. Incepe orice antrenament cu o incalzire

Incalzirea este extrem de importanta pentru ca iti pregateste corpul pentru efortul din timpul antrenamentului. Efortul intens, fara o incalzire in prealabil, te poate expune la dureri musculare mari si chiar la accidentari. Poti face incalzirea prin cateva exercitii simple, precum jumping jacks, genuflexiuni, si plank. Lasa stretching-ul pentru finalul antrenamentului, cand vei avea nevoie sa iti relaxezi muschii.

Nu uita sa te hidratezi, atat pentru a te mentine sanatos cat si pentru a obtine rezultatele dorite, deoarece deshidratarea iti poate afecta performanta.

2. Stabileste-ti un program clar

Acest lucru implica stabilirea duratei antrenamentului, a greutatilor pe care le vei folosi, si tipul de exercitii pe care le vei efectua. La inceput, este recomandat sa efectuezi aceleasi exercitii, pentru a da organismului ocazia sa se obisnuiasca cu efortul fizic. In timp, vei putea adauga alte exercitii si, implicit, mai multa varietate rutinei tale.

3. Alege exercitii cu greutatea corporala

In primele saptamani este recomandat sa alegi exercitii cu propria greutate corporala. Scopul este obisnuirea corpului cu o gama noua de miscari si un nou nivel de efort, pentru a-ti creste si flexibilitatea si mobilitatea. Astfel, te vei pregati pentru exercitiile mai dificile pe care le vei adauga, ulterior, antrenamentului tau.

4. Lucreaza mai multe grupe de muschi in aceeasi sesiune

Poate vei fi tentat sa lucrezi o singura grupa de muschi intr-o sesiune de fitness, insa incepatorilor le este recomandat sa isi antreneze, intr-un mod echilibrat, intregul corp. Pentru a nu complica lucrurile, alege un antrenament in circuit, compus din exercitii care lucreaza fiecare zona a corpului. Astfel, iti vei dezvolta musculatura si puterea fizica intr-un mod armonios.

5. Antreneaza-te doar 2 zile pe saptamana

Incepatorilor le este recomandat sa se antreneze doar de 2-3 ori pe saptamana. In restul timpului, acestia vor avea nevoie de repaus, pentru recuperarea fizica.

6. Executa 3 seturi a cate 15 repetari

Acesta este numarul de seturi recomandat incepatorilor, nu numai fiindca este usor de tinut minte, ci si fiindca da rezultate. In timp vei putea face mai multe seturi si repetari insa, pentru inceput, este important sa ai o rutina simpla si usor de efectuat.

7. Gaseste greutatea potrivita

Lucrul cu greutati implica si alegerea greutatii potrivite, care va varia in functie de fiecare persoana. Insa cum stii care este greutatea potrivita pentru tine? Raspunsul este simplu: este necesar sa iti testezi forta fizica folosind greutati diferite. Alege o greutate anume si incearca sa executi 15 repetari. Daca nu simti ca faci efort prea intens, inseamna ca greutatea este prea mica. In schimb, daca te simti epuizat dupa 5 repetari, atunci este clar ca ai ales o greutate fitness mult prea mare.