Sfaturi utile pentru incepatorii in antrenamentele cu greutati

de | nov. 16, 2020 | Sanatate

Antrenamentele cu greutati au o multime de beneficii pentru oameni de toate varstele si la toate nivelurile de fitness. Daca si tu vrei sa te bucuri de aceste beneficii insa nu stii exact cum sa incepi, citeste mai jos cateva sfaturi utile care te vor ajuta:

1. Incepe orice antrenament cu o incalzire

Incalzirea este extrem de importanta pentru ca iti pregateste corpul pentru efortul din timpul antrenamentului. Efortul intens, fara o incalzire in prealabil, te poate expune la dureri musculare mari si chiar la accidentari. Poti face incalzirea prin cateva exercitii simple, precum jumping jacks, genuflexiuni, si plank. Lasa stretching-ul pentru finalul antrenamentului, cand vei avea nevoie sa iti relaxezi muschii.

Nu uita sa te hidratezi, atat pentru a te mentine sanatos cat si pentru a obtine rezultatele dorite, deoarece deshidratarea iti poate afecta performanta.

2. Stabileste-ti un program clar

Acest lucru implica stabilirea duratei antrenamentului, a greutatilor pe care le vei folosi, si tipul de exercitii pe care le vei efectua. La inceput, este recomandat sa efectuezi aceleasi exercitii, pentru a da organismului ocazia sa se obisnuiasca cu efortul fizic. In timp, vei putea adauga alte exercitii si, implicit, mai multa varietate rutinei tale.

3. Alege exercitii cu greutatea corporala

In primele saptamani este recomandat sa alegi exercitii cu propria greutate corporala. Scopul este obisnuirea corpului cu o gama noua de miscari si un nou nivel de efort, pentru a-ti creste si flexibilitatea si mobilitatea. Astfel, te vei pregati pentru exercitiile mai dificile pe care le vei adauga, ulterior, antrenamentului tau.

4. Lucreaza mai multe grupe de muschi in aceeasi sesiune

Poate vei fi tentat sa lucrezi o singura grupa de muschi intr-o sesiune de fitness, insa incepatorilor le este recomandat sa isi antreneze, intr-un mod echilibrat, intregul corp. Pentru a nu complica lucrurile, alege un antrenament in circuit, compus din exercitii care lucreaza fiecare zona a corpului. Astfel, iti vei dezvolta musculatura si puterea fizica intr-un mod armonios.

5. Antreneaza-te doar 2 zile pe saptamana

Incepatorilor le este recomandat sa se antreneze doar de 2-3 ori pe saptamana. In restul timpului, acestia vor avea nevoie de repaus, pentru recuperarea fizica.

6. Executa 3 seturi a cate 15 repetari

Acesta este numarul de seturi recomandat incepatorilor, nu numai fiindca este usor de tinut minte, ci si fiindca da rezultate. In timp vei putea face mai multe seturi si repetari insa, pentru inceput, este important sa ai o rutina simpla si usor de efectuat.

7. Gaseste greutatea potrivita

Lucrul cu greutati implica si alegerea greutatii potrivite, care va varia in functie de fiecare persoana. Insa cum stii care este greutatea potrivita pentru tine? Raspunsul este simplu: este necesar sa iti testezi forta fizica folosind greutati diferite. Alege o greutate anume si incearca sa executi 15 repetari. Daca nu simti ca faci efort prea intens, inseamna ca greutatea este prea mica. In schimb, daca te simti epuizat dupa 5 repetari, atunci este clar ca ai ales o greutate fitness mult prea mare.

Te-ar mai putea interesa si....

Ciclismul cand suferi de osteoartrita

Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.952)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.046)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.175)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]