Pilotii au fost intotdeauna folositi ca mijloc de fundatie. Ca evolutie a tehnicii, multe tipuri de piloti au aparut pe santierele de constructii. Insasi designul dintre aceste fundatii a evoluat considerabil. Tendinta observata in ultimii zeci de ani trebuia sa abandoneze treptat pilotii prefabricati si sa se foloseasca din ce in ce mai mult piloti de indesare in locul lor.
Pilotii de indesare sunt o tehnologie de inalta performanta, cu multe aplicatii pentru fundatii in constructii si constructii civile. Utilizarea tuburilor de otel, temporare sau permanente, rezolva multe probleme tehnice.
Utilizarea pilotilor de indesare:
- Transfera sarcini mari intr-un orizont promitator
- Protejeaza cladirile existente sau structurile subterane
- Stabilizeaza pantele sau preven alunecarile de teren
- Suport profund
- Permit crearea gramezilor de taiere peste nivelul platformei de lucru
Cum se realizeaza pilotii de indesare?
Surubul melcat se roteste intr-o teava de burghiu. Capetele speciale de foraj permit sa se foreze cat mai aproape de constructiile invecinate fara riscul de a le deteriora.
Sub protectia invelisului, se aduce solul de foraj la suprafata unde este evacuat.
Odata ce se atinge adancimea dorita, se injecteaza betonul prin axa surubului. In acelasi timp, se infasoara conducta de foraj, astfel incat sa se formeze pilonul de indesare.
Beneficiile pilotilor de indesare
- Pot rezista la sarcini mari
- Pot atinge tolerante stranse pentru verticalitate
- Diametre diferite disponibile de la 450 mm
- Asezare si deformare minima
- Vibratie minima
- Finalizarea rapida a pilotilor de indesare
- Impingerea terenului nu se schimba, astfel incat este evitata cedarea. Forarea se poate face perfect langa constructiile existente.
- Aceasta tehnica de fundare este posibila in aproape orice tip de sol, de asemenea, fara a fi nevoie sa se coboare nivelul apei subterane.
- Forarea se poate face fara probleme prin subsoluri dure sau fundatii de zidarie existente.
Asigurarea calitatii
Planul de control consta in inregistrari automate ale parametrilor de gaurire, verificari ale materialelor, teste de control al integritatii sonore, gaurire a miezului in punctul pilotilor pentru a verifica interfata cu solul de tragere si pentru proiecte foarte specifice de teste de incarcare.
Pentru realizarea pilotilor cu surub cu carcasa, se folosesc sisteme de gaurire cu cap dublu de gaurire. Tehnica permite pilotilor de indesare sa fie gauriti chiar langa constructiile existente. Nu exista reflux sau expansiune a solului, deci nu exista riscul de a deteriora cladirile invecinate. Acest lucru evita recurgerea la grinzi de echilibrare. Acesti piloti de indeare de la Terratest Romania sunt posibili in diametre de 430, 530 sau 630 mm. Fortele de compresiune si de tractiune pot fi preluate. Dupa betonare, se aplica armatura necesara.
Dezavantajele pilotilor de indesare
– necesita personal specializat si echipamente potrivite pentru foraj si betonare.
– pericol de perturbare a solului in jur.
– risc de contact slab al varfului din cauza curatarii slabe a forajului.
– murdaria frecventa a locului.
Comentarii Recente