Daca esti pasionat de fitness, sigur ai auzit pana acum – si probabil ti- ai si lucrat – zona core. Pentru cei care nu sunt bine familiarizati cu acest concept, el se refera la un sistem complex de muschi – muschii trunchiului, abdominali, si cei de sustinere ai coloanei.

O zona core puternica te ajuta sa iti mentii o postura corecta, prevenind dezechilibrarea si dezalinierea musculara, te ajuta sa respiri si sa te misti mai usor, si sa ai o performanta mai buna atunci cand faci sport.

Cateva exercitii cunoscute pentru intarirea zonei core sunt plank, genuflexiunile, exercitiile cu mingea fitness, sau Pilates. Insa stiai ca poti folosi si un aparat de vaslit pentru a-ti lucra zona core?

In ultimii ani, popularitatea aparatului de vaslit a crescut, fiind apreciat pentru posibilitatea de a lucra, simultan, bratele si picioarele. Insa aparatul de vaslit este potrivit si pentru zona core. Miscarile de vaslit iti lucreaza intreaga parte centrala a corpului, deoarece implica atat muschii abdominali cat si ai spatelui.

Pentru a-ti implica si mai mult zona core in timpul antrenamentului, este recomandat sa te apleci putin in fata atunci cand picioarele tale sunt complet extinse. Pentru a-ti lucra muschii abdominali laterali, poti face miscarile de vaslit usor in diagonala, tragand catre dreapta sau catre stanga intre doua miscari obisnuite.

Iata, mai jos, un antrenament structurat astfel incat sa obtii cele mai bune rezultate pentru zona ta core:

  1. Interval de vaslit 1

Vasleste 1000 de metri la 70% din capacitatea maxima de efort. Asta inseamna sa faci aproximativ 25 de miscari pe minut. Inspira atunci cand te misti in fata, si expira atunci cand te impingi in spate. Odihneste-te pentru 90 de secunde.

  1. Interval de vaslit 2

Vasleste 750 de metri la 80% din capacitatea ta maxima de efort. Odihneste-te timp de 2 minute.

  1. Interval de vaslit 3

Vasleste 500 de metri la 90% din capacitatea maxima de efort, apoi odihneste-te timp de 90 de secunde.

  1. Interval 1 pentru forta

Acest interval presupune tranzitia de la o flotare la side plank. Fa o flotare completa, apoi transfera-ti greutatea pe bratul drept si roteste-ti corpul catre dreapta. Intinde bratul stang in sus, astfel incat corpul tau sa formeze o linie dreapta de la cap pana in varful picioarelor. Mentine pozitia timp de trei secunde, apoi revino in pozitia initiala si fa o flotare. Alterneaza aceste miscari, pe fiecare parte a corpului, de 10-15 ori.

  1. Interval 2 pentru forta

Incepe exercitiul intins pe podea, cu bratele extinse deasupra capului. Ridica, simultan, atat trunchiul cat si picioarele, si extinde bratele catre varfurile picioarelor. Repeta aceasta miscare de 15 ori.

Asa cum probabil ti-ai dat seama, aceste intervale sunt pentru cei cu un nivel de fitness mai avansat. Daca ele sunt prea dificile pentru tine, este suficient sa incorporezi, la inceput, doar cateva dintre exercitii in rutina ta la aparatul de vaslit.