Miscarile de stretching ar trebui sa existe in arsenalul oricarui pasionat de sport, inclusiv al unui ciclist, indiferent daca foloseste o bicicleta de munte sau una de oras. Miscarile de stretching mentin muschii puternici si flexibili, te ajuta sa iti cresti mobilitatea si, prin urmare, sa previi durerile si accidentarile.

In cazul ciclistilor, este important ca acestia sa aplice miscarile de stretching in special asupra cvadricepșilor, gluteilor, muschii flexori ai soldurilor, gambelor, si hamstrings (din spatele coapselor).

Stretching-ul ofera beneficii maxime dupa un antrenament, inaintea acestuia fiind mai potrivite miscari usoare de cardio, care sa iti pregateasca corpul pentru efortul pe care urmeaza sa il depui.

Iata, asadar, mai jos, 6 exercitii de stretching pe care este recomandat sa le faci dupa orice antrenament cu bicicleta:

  1. Stretching pentru gambe

Începe exercitiul stand în picioare, cu unul dintre picioare sprijinit doar pe calcai. Apleaca-te usor, mentinand spatele drept, si intinde mainile catre gambe. Mentine intinderea in gamba pentru o secunda, apoi revino in pozitie dreapta. Repeta de 5 ori pentru fiecare picior.

  1. Stretching pentru spate si gambe

Aceasta miscare inspirata din yoga, unde poarta numele de „cainele cu fata in jos”, te va ajuta sa scapi de tensiunea acumulata in zona spatelui si a gambelor. Incepe exercitiul in pozitia plank. Ridica soldurile astfel incat corpul tau sa formeze litera „V” inversata. Alungeste-ti coloana si apasa in calcaie. Mentine aceasta pozitie timp de cateva secunde, si revino in plank. Repeta miscarea de opt pana la zece ori.

  1. Stretching pentru muschii flexori ai soldurilor

Pentru acest exercitiu vei avea nevoie de un covoras pentru yoga sau de o suprafata dreapta si confortabila.

Incepe exercitiul asezat in genunchi, cu palmele pe podea si spatele drept. Misca genunchiul drept in fata, si plaseaza-l intre palme. Extinde piciorul stang in spate, si coboara, incet, pieptul catre podea. Mentine pozitia timp de 30 de secunde, apoi schimba pozitia picioarelor.

  1. Stretching pentru muschii flexori ai soldurilor 2

Incepe prin a te sprijini pe genunchiul drept, in timp ce piciorul stang e indoit la 90 de grade in fata ta. Intinde-te in fata cateva secunde, si revino la pozitia initiala. Repeta exercitiul de trei ori, apoi schimba pozitia picioarelor.

  1. Stretching pentru cvadricepsi

Stretching-ul pentru cvadricepsi este deosebit de important deoarece acesti muschi sunt folositi intens in timpul mersului cu bicicleta. Mai mult, tensiunea acumulata in acesti muschi poate cauza dureri de genunchi.

Incepe miscarea sprijinit pe piciorul drept. Indoaie piciorul stang in spate si prinde-l cu mana stanga. Mentine pozitia timp de 10 secunde, apoi revino cu piciorul stang pe pamant. Repeta de trei ori cu fiecare picior.

  1. Stretching pentru glutei

Stand in picioare, ridica si indoaie piciorul stang astfel incat sa sprijini glezna stanga pe genunchiul drept. Asigura-te ca iti poti mentine echilibrul si indoaie usor genunchiul drept, ca si cand te-ai aseza. Mentine pozitia timp de 10 secunde, apoi revino la pozitia initiala. Repeta de 3 ori pe fiecare parte.