Asigura-te ca sistemul electric al casei este in siguranta – lista de verificare

de | iul. 13, 2020 | Electrice

In fiecare an, numai in SUA au loc peste 45.000 de incendii in locuinte care au drept cauza o defectiune electrica. Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Incendiilor, acestea au provocat peste 420 de decese, 1.370 rani grave si in jur de 1.4 miliarde de dolari daune. Pentru a-ti proteja familia si locuinta impotriva incendiilor electrice sau a electrocutarii, se recomanda sa iti rezervi timp pentru a verifica sistemul electric periodic cu ajutorul unui electrician autorizat.

Totodata, Agentia Nationala pentru Protectia Incendiilor, Institutul pentru Siguranta Electrica si Agentia Federala de Mangement pentru Situatii de Urgenta din SUA vin in ajutorul populatiei cu cateva sfaturi pentru prevenirea incendiilor.

Asigura te ca sistemul electric al casei este in siguranta lista de verificare8

 Apeleaza la un electrician autorizat pentru a determina varsta sistemului electric

Institutiile abilitate in siguranta si prevenirea incendiilor recomanda proprietarilor de case sa angajeze un electrician autorizat pentru a inspecta sistemul electric la fiecare 10 ani. Se va afla data ultimei inspectii – aceasta ar trebui sa fie trecuta in panoul de sigurante, cu semnatura electricianului.

 Verifica toate comutatoarele si prizele

Daca intrerupatoarele sau prizele nu functioneaza, sunt deteriorate sau genereaza deseori scurtcircuite, este posibil sa fie probleme de cablare. Verifica daca orificiile de iesire sau intrerupatoarele sunt fierbinti sau decolorate si nu ignora zumzetul din jurul prizelor pentru ca acesta poate indica prezenta unor cabluri nesigure.

 Introdu un singur consumator la un moment dat intr-o priza de perete

Pentru a preveni supraincarcarea circuitului se recomanda introducerea unui singur consumator (aparat de cafea, cuptor cu microunde, mixer, etc) direct in prizele de perete.

 Foloseste extensiile numai temporar

Daca ai ajuns sa te bazezi pe extensii, poate fi un semn ca este timpul sa soliciti unui electrician autorizat sa instaleze prize suplimentare. Totodata, asigura-te ca prelungitoarele sau extensiile pe care le utilizezi sunt in stare buna si nu folosi niciodata prelungitoare pentru aparate mari, chiar si numai temporar, deoarece se pot supraincalzi usor si pot declansa un incendiu.

 Foloseste intrerupatoare de circuit

In locurile cu apa sau aburi, cum ar fi baile, bucatariile, garajele sau subsolurile foloseste intrerupatoare de circuit pentru defecte si avarii. Acestea sunt special concepute pentru a reduce probabilitatea de soc, oprind curentul electric in momentul detectarii unei supratensiuni electrice. Institutiile de prevenire a incendiilor sustin ca montarea acestor intrerupatoare de circuit in casele mai vechi ar putea preveni cele mai multe din electrocutarile care au loc in acele case.

Deconecteaza aparatele pe care nu le utilizezi

Aparatele neasistate, conectate la priza, reprezinta un risc de incendiu. De aceea, se recomanda sa fie deconectate daca nu sunt utilizate.

 Foloseste becuri adecvate

Foloseste becurile recomandate de producator, acestea fiind adecvate pentru puterea lampilor sau a corpurilor de iluminat. Utilizarea becurilor de putere prea mare poate supraincalzi cablurile provocand incendii.

Inspecteaza toate cablurile electrice

Este esential sa inspectezi periodic toate cablurile electrice si sa le inlocuiesti pe cele deteriorate. Nu incerca sa le repari pentru ca acest lucru poate creste riscurile de incendii. Totodata, evita sa pui cabluri in locuri in care pot fi taiate sau rupte, cum ar fi zonele de sub covoare, sub ferestre sau sub usi. Asigura-te ca desfasori complet cablurile aparatelor atunci cand sunt utilizate pentru ca, daca raman stranse sau invelite, se pot incalzi si pot provoca incendii.

Rezerva-ti timp si parcurge aceasta lista de verificare de doua ori pe an pentru a te asigura ca sistemul electric din locuinta ta este in siguranta.

Te-ar mai putea interesa si....

Aer condiționat: avantajele și dezavantajele sale

Aer condiționat: avantajele și dezavantajele sale

Atunci când mercurul se ridica in termometru și temperaturile de vară încep să devină insuportabile, majoritatea dintre noi apelează la cele mai bune aparate de aer conditionat. La urma urmei, nu este acesta cel mai bun mod de a răcori o cameră? Problema este că un...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

 • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
  Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
 • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.966)
  Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
 • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
  Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
 • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.060)
  De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
 • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.199)
  Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]