6 norme de comportament la locul de muncă pentru incepatori

de | iul. 27, 2014 | De Reținut

Un mediu cât mai plăcut la locul de muncă reprezintă o componentă fundamentală în cadrul oricărei firme, oricât de mare sau de mică este aceasta. De ce? Deoarece ea poate dicta, în cele din urmă, succesul pe care compania respectivă îl are în activitatea pe care o desfășoară.

Este foarte important ca angajații să se înțeleagă între ei, să se respecte și să se ajute. De asemenea, nu ar strica să fie și fericiți și să le facă plăcere să se prezinte la locul de muncă în fiecare dimineață, cu zâmbetul pe buze.

Uneori, atunci când lucrați în cadrul unei companii, întâlniți tot felul de indivizi, cu tot felul de comportamente și de feluri de a fi. Unii sunt nechibzuiți, nepăsători sau neînțelepți. Alții sunt niște persoane excelente, din mai toate punctele de vedere, care merită toată atenția atenția voastră. Iar alții sunt pur și simplu inepți.

Normele de comportament la locul de muncă fac aluzie la un comportament social normal în cadrul mediului de lucru. Ca proaspăt angajat sau începător într-o anumită meserie și într-o anumită firmă, este foarte bine să intrați într-un astfel de mediu având o conștiință cât mai ridicată față de acesta.

O astfel de conștiință vă va ajuta să lucrați mai bine cu o gamă variată de indivizi, sincronizându-vă perfect unii cu alții și mișcându-vă ca un tot unitar. Cunoașterea unor norme de comportament pentru locul de muncă vă poate fi de folos în orice domeniu doriți să activați. Pentru aceia dintre voi care tocmai vă începeți cariera, iată câteva sfaturi care sunt menite să vă ajute să porniți cu dreptul.

1. Cunoașteți-vă bine rolul pe care îl aveți în cadrul firmei sau companiei la care sunteți angajat

Acesta este un sfat esențial de care trebuie să țineți cont. Prin cunoașterea rolul pe care îl aveți, puteți înțelege mai ușor importanța poziției voastre, cât și a celorlalte persoane care lucrează alături de voi în firmă. Țineți minte că treaba pe care o face fiecare angajat își are propriul ei rost, fără de care nici voi nu ați putea funcționa eficient.

2. Începeți cu lucrurile de bază

Este bine să cunoașteți codul de comunicare din cadrul firmei. Nu vă sfiiți să folosiți cuvinte precum „te/vă rog”, „mulțumesc” și „plăcerea este de partea mea”, de fiecare dată când este cazul, indiferent de poziția pe care o deține persoana căreia îi adresați aceste vorbe.

În acest fel, veți primi și voi, la rândul vostru, același respect și aceeași considerație din partea colegilor voștri.

3. Corespondența

Fără îndoială, menținerea unei corespondențe transparente este unul dintre comportamentele fundamentale la locul de muncă de care un angajat nou nu trebuie să uite. Reacționați într-o manieră cât mai oportună în fiecare situație oficială care apare.

4. Respectul

Respectați angajații și asociații firmei în care lucrați. Încercați să nu vă tratați subordonații ca pe niște oameni de nimic sau ca pe niște sclavi, ci ca pe niște ființe umane egale vouă, ca pe niște colegi normali, chiar dacă aceștia sunt cu o treaptă sau două mai jos decât voi.

5. Fiți demni de încredere

Duceți-vă la bun sfârșit toate sarcinile și treburile care vi s-au alocat. Nu ignorați și nu lăsați pe mai târziu acele sarcini care trebuie rezolvate urgent. Fiți întotdeauna prompți!

6. Respectați alte culturi

În ziua de astăzi, nu este nimic neobișnuit să vedem firme care au angajați din diverse zone ale globului, în special când vine vorba despre marile corporații. De aceea, dacă faceți parte dintr-o astfel de companie, încercați să respectați culturile și obiceiurile persoanelor care provin dintr-o zonă sau țară diferită de cea în care sau din care sunteți voi.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]