Scurta istorie a fotbalului de masa

de | mart. 26, 2020 | Alte sporturi, Recreatie

Fotbalul de masa (sau foosball-ul, asa cum mai este cunoscut) este un sport practicat si iubit in toata lumea. Desi a aparut la inceputul secolului XX, foosball-ul a devenit larg raspandit doar dupa cel de-al doilea razboi mondial, atunci cand a fost practicat pentru reabilitarea veteranilor de razboi.

Fotbalul de masa (sau fusbalul), cunoscut in limba engleza sub denumirea de „foosball” sau „baby-foot”, isi are originea in Franta, acolo unde inventatorul sau, Lucien Rosengart (1880 – 1976), un angajat al uzinelor Citroen, a creat prima masa de fotbal pe la inceputul secolului trecut.

Desi a aparut la inceputul secolului, foosball-ul a devenit larg raspandit doar dupa cel de-al doilea razboi mondial, atunci cand a fost practicat pentru reabilitarea veteranilor de razboi (in special pentru a reface coordonarea mana – ochi), chiar daca initial nu fusese inventat in acest scop. Dupa razboi, soldatii care au parasit Europa au facut cunoscut jocul si in zonele de unde proveneau. Astfel, americanii au preluat termenul de „foosball” deoarece pe teritoriul Germaniei asa era pronuntat cuvantul „fotbal”.

Pe de alta parte, fotbalul de masa, in forma sa moderna, a fost inventat in anul 1922 de catre Harold Searles Thornton. Asadar, acum fotbalul de masa este un adevarat sport, practicat pe toate continentele, iar structuri oficiale ca Academia de Fotbal de Masa si International Table Soccer Federation contribuie la dezvoltarea acestui sport pe plan national si international prin organizarea de competitii oficiale in fiecare an.

Fotbalul de masa este un sport accesibil atat barbatilor, femeilor cat si juniorilor sau veteranilor. Persoanele cu handicap locomotor pot practica acum acest sport multumita noilor modele de mese de fotbal special create pentru o utilizare facila ( dimensiuni reduse care permit utilizarea mesei din scaunul cu rotile).

In varianta cea mai cunoscuta a fotbalului de masa sunt 8 randuri de jucatori la o masa: 1 jucator al echipei A pe post de portar, 2 jucatori ai echipei A ca aparatori, 3 jucatori de atac ai echipei B, 5 jucatori de mijloc ai echipei A, 5 jucatori de mijloc ai echipe B, 3 jucatori de atac ai echipei A, 2 jucatori ai echipei B ca aparatori, 1 jucator al echipe B ca portar. Exista totusi mai multe tipuri de mese si dispuneri ale jucatorilor.

In Romania, „Academia de Fotbal de Masa” impreuna cu partenerii sai, a incurajat spiritul competitiv prin promovarea si dezvoltarea nationala a acestui sport pe urmatoarele cai:

– Organizarea de demonstratii la care au participat cei mai experimentati jucatori de foosball din tara si strainatate;
– Organizarea de competitii de fotbal de masa la nivel local si national;
– Montarea unui numar cat mai mare de mese de fotbal in locurile publice din Bucuresti si din tara;
– Participarea cluburilor romanesti la competitiile internationale de fotbal de masa organizate sub egida Federatiei Internationale de Fotbal de Masa;
– Publicarea electronica a documentatiei de specialitate: regulament de concurs, noutati internationale legate de fotbalul de masa, clasamente locale, nationale si internationale.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.941)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.668)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.036)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]