Fotbalul de masa (sau foosball-ul, asa cum mai este cunoscut) este un sport practicat si iubit in toata lumea. Desi a aparut la inceputul secolului XX, foosball-ul a devenit larg raspandit doar dupa cel de-al doilea razboi mondial, atunci cand a fost practicat pentru reabilitarea veteranilor de razboi.
Fotbalul de masa (sau fusbalul), cunoscut in limba engleza sub denumirea de „foosball” sau „baby-foot”, isi are originea in Franta, acolo unde inventatorul sau, Lucien Rosengart (1880 – 1976), un angajat al uzinelor Citroen, a creat prima masa de fotbal pe la inceputul secolului trecut.
Desi a aparut la inceputul secolului, foosball-ul a devenit larg raspandit doar dupa cel de-al doilea razboi mondial, atunci cand a fost practicat pentru reabilitarea veteranilor de razboi (in special pentru a reface coordonarea mana – ochi), chiar daca initial nu fusese inventat in acest scop. Dupa razboi, soldatii care au parasit Europa au facut cunoscut jocul si in zonele de unde proveneau. Astfel, americanii au preluat termenul de „foosball” deoarece pe teritoriul Germaniei asa era pronuntat cuvantul „fotbal”.
Pe de alta parte, fotbalul de masa, in forma sa moderna, a fost inventat in anul 1922 de catre Harold Searles Thornton. Asadar, acum fotbalul de masa este un adevarat sport, practicat pe toate continentele, iar structuri oficiale ca Academia de Fotbal de Masa si International Table Soccer Federation contribuie la dezvoltarea acestui sport pe plan national si international prin organizarea de competitii oficiale in fiecare an.
Fotbalul de masa este un sport accesibil atat barbatilor, femeilor cat si juniorilor sau veteranilor. Persoanele cu handicap locomotor pot practica acum acest sport multumita noilor modele de mese de fotbal special create pentru o utilizare facila ( dimensiuni reduse care permit utilizarea mesei din scaunul cu rotile).
In varianta cea mai cunoscuta a fotbalului de masa sunt 8 randuri de jucatori la o masa: 1 jucator al echipei A pe post de portar, 2 jucatori ai echipei A ca aparatori, 3 jucatori de atac ai echipei B, 5 jucatori de mijloc ai echipei A, 5 jucatori de mijloc ai echipe B, 3 jucatori de atac ai echipei A, 2 jucatori ai echipei B ca aparatori, 1 jucator al echipe B ca portar. Exista totusi mai multe tipuri de mese si dispuneri ale jucatorilor.
In Romania, „Academia de Fotbal de Masa” impreuna cu partenerii sai, a incurajat spiritul competitiv prin promovarea si dezvoltarea nationala a acestui sport pe urmatoarele cai:
– Organizarea de demonstratii la care au participat cei mai experimentati jucatori de foosball din tara si strainatate;
– Organizarea de competitii de fotbal de masa la nivel local si national;
– Montarea unui numar cat mai mare de mese de fotbal in locurile publice din Bucuresti si din tara;
– Participarea cluburilor romanesti la competitiile internationale de fotbal de masa organizate sub egida Federatiei Internationale de Fotbal de Masa;
– Publicarea electronica a documentatiei de specialitate: regulament de concurs, noutati internationale legate de fotbalul de masa, clasamente locale, nationale si internationale.
Comentarii Recente