Tiparirea 3D a alimentelor – o abordare inovatoare in industria echipamentelor de bucatarie

de | mart. 14, 2020 | De Reținut

Digitalizarea este o metoda de crestere a eficientei si vanzarilor, atat in lanturile de aprovizionare, cat si in cele de fabricare a tehnologiei necesare. Tehnologia de imprimare 3D este un exemplu de digitizare a industriei productiei de alimente. Se prevede ca imprimarea 3D va fi urmatoarea tehnologie alimentara care va avea impact si va aduce transformari mari in domeniul de echipamente bucatarie.

 

Ce este imprimarea alimentara 3D

Imprimarea alimentara tridimensionala, cunoscuta si sub denumirea de fabricarea pe straturi alimentare, este o posibila alternativa pentru revolutionarea prepararii alimentelor. Aceasta tehnologie isi propune sa produca alimente realizate personalizat strat dupa strat, fara instrumente specifice modelatoare sau interventie umana. Astfel tehnologia printarii 3D a alimentelor poate creste eficienta de productie si reduce costurile de fabricatie a produselor alimentare personalizate.

Imprimarea 3D este procesul de fabricare prin care se creeaza un obiect fizic dintr-un design digital. In timpul acestui proces, produsul este realizat strat cu strat. Tehnologia ofera posibilitatea de a proiecta si fabrica alimente care raspund nevoilor personale si corespund standardelor impuse, prin tiparirea cu materiale comestibile, bogate in elemente nutritive.

 

Mecanismul tiparirii 3D a alimentelor

Mecanismul tiparirii 3D a alimentelor se bazeaza pe cel existent la imprimantele cu jet de cerneala sau cu laser. Stiloul injector plaseaza stratul conform designului primit de la un computer. Stratul de jos se solidifica rapid pentru a putea construi mai multe straturi deasupra.

 

Personalizarea si fabricarea alimentelor

Tiparirea produselor alimentare vizeaza o strategie dirijata prin comenzi de la distanta, prin intermediul unei platforme de comert electronic. Consumatorii isi pot configura si tranzactiona modelele alimentare dorite si pot fabrica produsele fizice folosind o unitate de tiparire din apropiere. Acest lucru va avea ca rezultat o schimbare mare in lanturile de aprovizionare cu produse alimentare personalizate, reducand mult costurile de distributie si simplificand serviciile alimentare personalizate. Totodata, clientii vor avea mai repede produsele dorite.

 

Chocobot – prima imprimanta alimentara 3D

Un grup de studenti de la Institutul de Tehnologie Manipal, India, au realizat o implimanta 3D care foloseste ciocolata ca materie prime. Ei au numit acest instrument Chocobot.

 

Beneficiile imprimarii 3D a alimentelor

 • Personalizarea alimentelor – Imprimarea 3D a alimentelor poate deservi o varietate de nevoi si tendinte – fara gluten, inlocuitori de carne, vegetarieni si vegani, continut redus de calorii, nutritie medicala, etc. Tiparirea 3D permite controlul deplin al substantelor utilizate si crearea unor mese sanatoase si gustoase care se pot consuma imediat.
 • Libertatea proiectarii de noi alimente – Tiparirea alimentelor 3D este o modalitate de a crea produse alimentare unice, oferind o libertate enorma de design atat in ceea ce priveste forma, cat si compozitia, structura, textura si gustul. Prin urmare, tehnologia de imprimare 3D a alimentelor poate crea produse si structuri unice, oferind oportunitati incredibile industriei alimentare.  
 • Utilizarea ingredientelor alternative – Imprimarea 3D permite utilizarea ingredientelor alternative, cum ar fi proteinele din alge, frunzele de sfecla sau insecte care sunt greu de prelucrat in produse gustoase si aspectuoase. Cu alte cuvinte, imprimarea 3D a alimentelor poate satisface nevoi nutritionale variate.

Comoditate – Datorita tiparirii 3D a alimentelor, clientilor le va fi mai usor sa gaseasca alimente complet naturale, sanatoase, hranitoare si care ofera organismului toate elementele nutritive. Un lant de productie alimentara 3D ar putea sustine populatia intregii luni, fiind mult mai eficient. Mai mult, imprimarea 3D a alimentelor pline de elemente nutritive poate reduce amprenta agricola.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

 • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
  Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
 • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
  Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
 • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
  Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
 • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.051)
  De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
 • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
  Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]