Inca din vremuri antice oamenii au stiut cum sa-si netezeasca hainele pentru a avea un aspect placut. In unele zone ale lumii, pana la aparitia aparatelor de calcat moderne se foloseau carbuni incinsi care erau pusi intr-un recipient cu capac si care era presat pe suprafetele ce trebuiau netezite. Ideea de baza la calcatul hainelor este intinderea fibrelor textile prin presarea acestora cu un obiect fierbinte astfel incat acestea sa isi retina forma odata cu racirea. Dar tehnologia a ajutat omenirea sa depaseasca faza de carbuni incinsi si astfel s-a ajuns ca aproape in fiecare casa sa existe o statie de calcat si o masa de calcat. Acest duo inseparabil a ajuns sa fie de neinlocuit pentru omul modern.
Cum a Aparut Prima Statie de Calcat?
Inainte de a exista o statie de calcat a existat fierul de calcat. Acesta a venit sa inlocuiasca metode mult mai rudimentare de netezire a hainelor, dar care se bazau pe acelasi principiu al unui obiect neted, incalzit presat pe o suprafata textila. Fiarele de calcat au avut si ele la randul lor mai multe etape de evolutie. Au existat fiare de calcat formate dintr-un bloc solid de metal care era incalzit pe o soba sau la o sursa de foc si apoi folosite. Au existat de asemenea fiare de calcat turnate din material precum fonta, goale pe dinauntru in care se puneau carbuni incinsi si care erau astfel folosite.
In 1882 Howard Seely patenteaza primul fier de calcat electric. Acesta promitea eliminarea batailor de cap si murdariei rezultate prin folosirea fiarelor de calcat ce foloseau carbuni. Desi ideea nu a fost imbratisata de foarte multa lume la inceput, incetul cu incetul aceasta s-a raspandit in tot mai multe case din Statele Unite si Europa. Astfel, la inceputul secolului 20, noua inventie isi gasise locul in gospodariile din intreaga lume, fiind la mare rivalitate cu radioul (un alt aparat aproape indispensabil din orice locuinta).
Dupa ce modelul lui Seely a fost reprodus si imbunatatit in repetate randuri, urmatorul pas logic a fost o statie de calcat. Aceasta promite o cantitate mai mare, si un flux mai stabil, de aburi decat fiarele traditionale. De asemenea, statiile de calcat moderne au mult mai multe caracteristici programabile decat predecesoarele lor, adaptandu-se la cerintele si nevoile fiecarui client in parte.
Cum a Aparut Masa de Calcat
Poate parea surprinzator dar masa de calcat si fierul sau statia de calcat nu au fost intotdeauna perechea nedespartita care sunt astazi. Intre mesele de calcat asa cum sunt ele recunoscute in ziua de azi si fiarele de calcat, a existat un oarecare decalaj. Pana la aparitia meselor de calcat pliabile, gospodinele nu aveau nevoie decat de o suprafata suficient de mare si de neteda pentru a intinde ce aveau de calcat. Desigur, au existat si exceptii. In Asia, cand ceva trebuia calcat, doua persoane intindeau suprafata textila in aer in timp ce o a treia o netezea cu ajutorul unui recipient care continea carbuni incinsi.
De-a lungul istoriei au existat o serie lunga de recomandari si ghiduri despre cum trebuie sa fie suprafata pe care se calca. Unele reviste sau carti despre cum sa intretii gospodaria recomandau bucati de lemn cum ar fi stejarul acoperite cu diferite materiale textile, cum ar fi paturile sau cuverturile, care sa actioneze ca un fel de tampon intre ceea ce se calca si suprafata pe care se calca.
Prima o masa pliabila de calcat a fost inventata in epoca Victoriana in Regatul Unit iar primul patent American pentru aceasta a fost emis undeva in anii 1860. Acest design, desi departe de ceea ce se gaseste astazi sub numele de masa de calcat, era unul inovator care venea la pachet cu o serie de alte accesorii cum ar fi unul pentru calcarea bonetelor sau a manecilor hainelor.
Cum se Alege Masa pentru Calcat Perfecta?
Cel mai simplu raspuns la aceasta intrebare ar fi ca masa perfecta nu exista. Nu exista o masa care sa fie perfecta pentru orice persoana. In schimb, fiecare persoana isi poate alege masa perfecta pentru ea. Acest lucru se face in functie de nevoile fiecareia. Desi vor exista intotdeauna elemente comune tuturor meselor, cum ar fi dimensiunile standard si inaltimea, vor exista acele mici detalii care vor face diferenta pentru fiecare in parte.
De exemplu, o masa poate avea un suport special pentru fierul sau statia de calcat. De asemenea, aceasta poate avea un brat special pentru cablul statiei de calcat. Exista modele care au prize incorporate pentru o mai mare accesibilitate. Toate aceste detalii, si multe altele, pot face diferenta dintre o masa oarecare si masa perfecta pentru calcat.
Comentarii Recente