Dupa luni intregi de santaj politic, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat miercuri un acord comercial partial cu China, in ceea ce priveste terminarea razboiului comercial. 

Acordul propune cateva masuri pe care atat China cat si SUA vor trebui sa le respecte, sperand astfel la inradacinarea unor relatii comerciale intre cei doi giganti economici.

Aceste masuri includ cateva reglementari cu privire la gestionarea furtului de proprietate intelectuala si a transferurilor de tehnologie fortata si aduce in discutie modalitatile prin care SUA va capata accesul pe piata chineza. 

Acordul impune, de asemenea, o crestere de 200 de miliarde de dolari a achizitiilor chineze de bunuri americane pe parcursul a doi ani. 

Acest acord duce la incheierea razboiului comercial intre cele doua natiuni

Potrivit unui comunicat de presa lansat de oficialii Statelor Unite, acest acord are ca scop terminarea razboiului comercial dintre China si SUA. 

„Faza 1 a fost deja inregistrata, iar aspectul cel mai pozitiv al acordului este ca acest lucru reduce semnificativ incertitudinea in ceea ce priveste relatiile comerciale SUA-China pe termen scurt”, a spus Vishnu Varathan, seful economiei si strategiei la Mizuho Bank.

Totusi, acest acord este un „tentativa unui armistitiu si este departe de a reprezenta o intelegere de lunga durata”, dupa cum avertizeaza Varahan.

Insa, pentru moment, acest armistitiu a fost de ajuns pentru a potoli furtunile intre cele doua parti. Bursele internationale au reactionat imediat la acest eveniment, iar indicii au inregistrat deja unele cresteri. 

Bursele incep sa se miste si acesta poate fi un bun moment pentru a investit

In Coreea de Sud, indicele Kospi a inregistrat un castig de 0,77%, pana la 2.248,05, in timp ce actiunile gigantului tehnologic Samsung Electronics au raportat o crestere de 2,88%, iar Hyundai Motor a crescut peste 3,04%.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a inregistrat o crestere de 0,11%, dar pietele din China continentala sunt inca neschimbate.  Indicele compus din Shanghai a scazut cu 0,52%, pana la 3.074,08, in timp ce Indexul Shenzhen a scazut cu 0,15%, pana la 1.811,56. 

In Australia valoarea de referinta australiana ASX 200 a crescut cu 0,67% la 7,041,80. Iar sectorul financiar a crescut cu 1,07% pe masura ce principalele actiuni din sector au crescut.

Pietele valutare reactioneaza si ele la acest eveniment

Atat dolarul cat si yuanul chinezesc au avut „reactii modeste” dupa semnarea fazei 1 a tratatului intre cele doua economii, potrivit declaratiilor lui Richard Grace, reprezentant Commonwealth Bank of Australia. 

De asemenea, yenul japonez s-a tranzactionat la 109.97 fata de dolar, inregistrand o crestere de la nivelul 109.60 din saptamana precedenta. Dolarul australian a fost tranzactionat la 0,6904 dolari americani, avansand de la un nivel mai mic de 0,6899 dolari.

Dolarul american s-a tranzactionat la 97,226 fata de cosul de valute, inregistrand insa o schimbare negativa minora fata de ultimul nivel: 97,229. La fel si yuanul chinezesc a inregistrat o scadere de la 109,97 la 109,60, fata de dolar. 

Si pietele de marfuri sunt in miscare

Conform informatiilor comunicate si pretul petrolului a crescut. In Statele Unite acesta a castigat 0,57%, ajungand la 58,14 dolari pe baril, in timp ce etalonul international Brent a crescut cu 0,53%, ajungand la 64,34 dolari.