Pseudofolliculitis barbae este termenul medical pentru iritatiile persistente in urma barbieritului. Este descrisa de jurnalele medicale, de obicei, ca o piele inrosita datorita inflamarii.

Pentru a evita iritatiile trebuie sa intelegem cauza lor. Nu toti barbatii sunt predispusi pentru iritatii dupa ras in mare parte datorita tipului de piele. Totusi studiile arata ca peste 60% dintre barbati au o piele sensibila ceea ce ii face predispusi la iritatii dupa ras. Un alt factor important este tipul firului de par. Pentru ca la multi barbati parul de pe fata creste intr-o singura directie iritatiile sunt foarte rare. Probleme intervin la parul de pe gat care datorita incretirii sau cresterii in directii diferite cauzeaza probleme precum iritatii sau taieturi. Aceste fire pot sa creasca chiar in directie inversa penetrand stratul exterior al pielii.

Cum prevenim iritatiile?

Cel mai simplu mod de a preveni iritatiile este evitatul barbieritului. Pentru multi barbati insa aceasta nu este o optiunie, fie din natura serviciului fie din dorinta personala de a avea mereu un aspect ingrijit. Daca suferim de iritatii trebuie sa evitam totusi barbieritul des pentru a permite regenerarea pielii. Apoi o rutina buna inainte de barbierit va reduce semnificativ posibilitatea aparitiei iritatiilor. Multi specialisti recomanda folosirea unui pamatuf pentru ridicarea tuturor firelor de par ce pot creste in directia pielii cum spuneam mai sus. Pe langa pamatuf, pielea si aparatul de ras trebuie sa fie cat mai curate pentru a evita raspandirea bacteriilor. Nu in ultimul rand produsele pentru barbierit trebuie sa fie cat mai naturale si potrivite tipului propriu de piele, de cele mai multe ori produsele tipice de supermarket nu pot preveni iritatiile severe. Daca totusi probleme persista este recomandat sa consultati un dermatolog care poate prescrie solutii pe baza medicamentoasa.

In final este important de retinut ca o rutina corecta poate reduce semnificativ simptomele iritatiilor dupa barbierit. Prea multi barbati nu schimba rutina unui ras sperand ca rezultatele se vor imbunatatii de la sine.