Care sunt diferentele dintre o statie si o presa de calcat?

de | dec. 19, 2019 | Home & Deco

Firmele trebuie sa se asigure nu doar ca hainele clientilor sunt complet curate dar si perfect calcate. Din acest motiv calcatul este ultima etapa din procesul curatirii hainelor, dar un fier de calcat casnic nu poate sa faca fata la o utilizare constanta pe tot parcursul zilei. Acesta s-ar defecta foarte repede, deoarece nu a fost proiectat pentru a fi folosit astfel.

Variantele care ar oferi cel mai mare randament pentru o firma care curata haine ar fi o statie sau o presa de calcat profesionala. Acestea sunt proiectate pentru a putea fi folosite constant. Ele cresc viteza intregului process al curatarii hainelor. Acest lucru mareste numarul clientilor pe care firma il poate avea zilnic, crescand astfel venitul firmei.

Desi presa si statia de calcat realizeaza in final aceeasi functie, anume, indreptarea hainelor, modul in care fac asta este diferit. Ambele au avantaje si dezavantaje, iar o firma trebuie sa aleaga varianta potrivita, luand in calcul circumstantele pe care le are.

Statie de calcat

image

Este compusa in general din doua parti. Fierul si un compartiment separat care stocheaza apa iar in cazul unei statii profesionale poate functiona si ca boiler. In statiile casnice fierul este cel care transforma apa in abur, iar compartimentul doar stocheaza apa si o transmite catre fier, nu functioneaza si ca boiler. Puterea folosita la ejectarea aerului este de asemenea mult mai mica decat a celor profesionale.

Reguli si sfaturi de folosire a statiei

In timp ce statia se incalzeste, pregateste o masa de calcat si un prosop mai vechi, deoarece este periculos sa te plimbi cu fierul incins prin casa in cautarea acestora. Verifica nivelul apei din compartimentul statiei. Sorteaza hainele dupa materialul din care sunt fabricate apoi incepe cu cele care se calca la temperaturi mici. Poti verifica din ce material este facuta haina daca te uiti pe eticheta.  Pentru hainele din lana sau dantela trebuie sa introduci un prosop umed intre fier si haine. Ai grija ca prosopul sa fie doar umed, nu plin cu apa. Bumbacul si materialele concepute din poliester trebuie umezite inainte sa fie calcate. Hainele facute din materialele precum inul, matasea sau satinul trebuie intoarse pe dos.

Presele de calcat

Presa de calcat foloseste o combinatie compusa din presare si abur cald, care este ejectat folosind aer sau vacuum, pentru a indrepta haine sau articole cu suprafete mari. Aburul inmoaie materialul, pentru a face mai usoara si mai eficienta presarea, care indeparteaza toate cutele nedorite aflate pe suprafata presata. Caldura aburului impreuna cu ejectarea acestuia ajuta si la uscarea hainelor calcate.

Reguli si sfaturi de folosire a presei

Desi in general o presa este mai sigura, aveti grija sa nu o lasati in priza daca nu sunteti prin preajma. In cazul in care cablul sau stecherul nu functioneaza normal, este periculos sa o folositi. Nu incercati sa introduceti alte materiale, inafara de cele textile, in aceasta. Timpul necesar presei pentru a se raci este maxim o ora. In aceasta perioada nu se recomanda depozitarea presei. Inainte sa o folositi, asigurati-va ca este umpluta cu apa. Cand apasati pe butonul pentru a ejecta abur, aveti grija sa nu fie inchisa complet, inchiderea si presarea hainelor se face dupa ce aburul a inmuiat destul haina. Presati intre sase si zece secunde apoi ridicati presa. Repetati procedeul pana cand haina este indreptata complet.

Statie de calcat vs. Presa de calcat

image

– O statie poate calca hainele care au nasturi, precum camasile. In general, o presa nu are aceasta abilitate, fiind nevoie sa schimbati pozitia hainelor in diferite moduri pentru a evita nasturii, deoarece acestia ar impiedica eliminarea totala a cutelor.

– Un utilizator experimentat care poate folosi statia cu o indemanare mare va calca hainele mult mai rapid decat o presa. Dar in cazul articolelor textile cu o suprafata mare, precum lenjeria de pat, aceasta v-a fi mai rapida.

– Daca utilizatorul nu are destula experienta, viteza folosita la calcarea hainelor cu o statie v-a fi mult mai mica decat daca ar folosi o presa. Acest lucru ar incetini tot procesul, sau ar crea nevoia investiri mai multor resurse in calcarea hainelor.

– In general, o statie de calcat poate stoca mult mai putina apa in comparatie cu o presa. Adaugarea apei se va face mult mai des, ceea ce v-a incetini si mai mult procesul.

Ar trebui sa alegi intre o statie si o presa de calcat luand in calcul articolele textile pe care firma ta le curata cel mai des si experienta angajatilor tai. Daca hainele au multe detalii sau multi nasturi, precum camasile, atunci o statie de calcat ar fi indicata. Daca majoritatea sunt articole mari, precum lenjeria de pat, atunci presa ar fi mai eficienta.

Te-ar mai putea interesa si....

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

Amplasarea gradinii din fata casei poate fi un element important pentru aspectul exterior al acesteia, dar poate deveni, de asemenea, un loc de relaxare si de petrecere a timpului liber pentru intreaga familie. Iata cateva idei de amenajare a gradinii din fata casei:...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.942)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.037)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]