3045475ab3d8c873b9292c2bf12b4a831a8a242f

Cea mai evidenta diferenta dintre o masina de cusut si o masina de brodat este scopul in care sunt folosite. Cea folosita pentru cusut este utilizata majoritar pentru a modela materiale textile in articole care pot fi direct folosite in diverse scopuri.
Masinilie de cusut mai sunt rareori folosite si in alte scopuri. In schimb, masinile folosite pentru brodat sunt utilizate in principal la decorarea articolelor terminate. Scopul lor principal este oferirea unui aspect placut acestora. Mai pot fi folosite, in cazuri speciale, si in alte scopuri. Diferentele dintre ele s-au diversificat prin avansul tehnologic, paradoxal au aparut masini mult mai specializate intr-un singur rol, dar si masini care combina ambele roluri.

Diverse scopuri in care pot fi folosite

Masina de cusut poate fi folosita pentru:
– Croirea articolelor textile. Predominant imbracaminte, dar si alte articole precum lenjeria de pat, prosoape si alte articole care pot avea diverse roluri. Materialul textil poate fi modelat in articolele dorite prin folosirea unor cusaturi special inventate in acest scop.
– Remodelarea articolelor complete. Oamenii au diferite forme ale corpului, din acest motiv hainele nu corespund intotdeauna perfect marimilor unui consumator. Diverse tehnici, precum scurtarea manecilor, sunt folosite pentru a regla aceste diferente.
– Decorarea si repararea articolelor. Desi au aceeasi tinta, modul in care o masina de cusut poate fi folosita in scopul decorarii, este diferit in comparatie cu o masina specializata in brodat. Blana, piele sau alte materiale sunt folosite in decoruri, desi este necesara o pricepere mult mai mare pentru acest lucru in comparatie cu croitul simplu.  Prin folosirea petecelor sau simpla cusare se pot repara diverse rupturi ale materialului.

Masina de brodat poate fi folosita pentru:

– Decorarea articolelor textile. Un articol simplu nu atrage privirea la fel ca unul modelat. Decorarea incepe de la modele simple, precum flori brodate pe un prosop, pana la modele complexe, precum brodatul unui tablou pe un tricou.
– Ascunderea defectelor. Unele articole au mici defecte care se indreapta foarte greu prin croire. Prin brodatul unor modele, acestea pot fi transformate in ceva atractiv.

Diferente in constructie, mod de functionare si evolutia tehnologic

Cea mai evidenta diferenta dintre o masina de brodat si una de cusut este piciorul care preseaza pe material pentru a fixa locul in care se face cusatura. Masinile de cusut au un picior plat care aluneca deasupra materialului si permite in general cusatura doar intr-o singura directie. Cele care brodeaza  au un picior rotund care apasa usor pe material pentru al opri din a se misca intr-un mod nedorit, deoarece in brodat acuratetea este mult mai importanta.
De asemenea, in timpul brodatului, materialul este prins intr-un cerc pentru a ramane drept si intins. Cusatura poate fi realizata in orice directie, pentru a permite realizarea oricarei forme prezente in model.
Evolutia tehnologica a dus la automatizarea completa a masinilor de brodat. Pentru un om brodatul este mult mai dificil decat croitul, dar pentru o masina este mult mai simplu, deoarece toate operatiunile se realizeaza in plan 2D, in contrast cu croitoria, unde sunt necesare cusaturi in diverse planuri. Masinile de cusut au fost in mare parte automatizate, dar nu pot realiza complet un proiect fara interventia omului.

Masini combinate

9e819e779f4843962ccae26ab40ab4c785473b27

Exista masini care pot indeplini ambele roluri. Acestea pot fi folosite in croitorie, dar si pentru a broda. Sunt foarte folositoare pentru persoanele care vor sa se specializeze intr-una din cele doua, dar nu s-au hotarat inca in care, deoarece pot face proiecte din ambele categorii pentru a vedea ce li se potriveste. Acest lucru se poate face si cu masini specializate, dar costul ar fi mai mare, la acelasi nivel tehnologic.
Pot fi folosite pentru a realiza proiecte complete in care se unesc si modeleaza materialul in forma dorita, pentru a creea articolul textil. Apoi acesta poate fi brodat cu aceeasi masina, inlocuind anumite piese si schimband programele pentru cele mai moderne. In cazul in care numarul proiectelor este mare, atunci acest proces este mult mai lent decat daca s-ar folosi doua masini specializate, ceea ce ar fi mult mai productiv si eficient pentru un croitor experiment, care are un numar ridicat de proiecte.
Masina de brodat poate fi mecanica, electrica si computerizata, la fel si masina de cusut. Pretul lor difera in functie de nivelul tehnologic si abilitatile fiecareia. Pentru croitori experimentati sau firme de croitorie, se recomanda cele mai avansate, deoarece productivitatea oferita v-a asigura recuperarea costului intr-un timp relativ scurt.