Ce este identitatea brandului?

Identitatea marcii este elementul vizibil al unei marci, cum ar fi culoarea, designul si logo-ul, care identifica si distinge marca in mintea consumatorilor. Identitatea marcii este diferita de imaginea marcii. Primul corespunde intentiei din spatele branding-ului: modul in care o companie isi alege numele; deseneaza logo-ul; foloseste culori, forme si alte elemente vizuale in produsele si promotiile sale; artizanatul limbii in reclamele sale; si instruieste angajatii sa interactioneze cu clientii – toate cu scopul de a cultiva o anumita imagine in mintea consumatorilor. Imaginea marcii este rezultatul real al acestor eforturi, reusite sau nereusite. 

Cum sa construiesti o identitate puternica a unui brand

Pasii pe care o companie ar trebui sa le ia pentru a crea o identitate vizuala puternica, coerenta si consecventa a marcii vor varia, insa cateva puncte se aplica in general majoritatii: 

Analizati compania si piata: o analiza completa SWOT care include intreaga firma – o privire asupra punctelor forte, a punctelor slabe, a oportunitatilor si a amenintarilor companiei – este o modalitate dovedita de a ajuta managerii sa inteleaga situatia lor, astfel incat acestia sasi poata stabili mai bine obiectivele si pasii necesari pentru a le atinge. 

Stabiliti obiectivele cheie ale afacerii: identitatea marcii ar trebui sa contribuie la indeplinirea acestor obiective. De exemplu, daca un producator de automobile urmareste o piata de lux de nisa, anunturile sale ar trebui sa fie create pentru a face apel la acea piata si ar trebui sa apara pe canalele si site-urile in care potentialii clienti le pot vedea. 

Identificati clientii: efectuarea de sondaje, convocarea grupurilor de interes si organizarea interviurilor individuale pot ajuta o companie sa isi identifice grupul de consumatori. 

Crearea unei identitatii vizuale a brandului

Determinati personalitatea si mesajul pe care doreste sa il comunice: o companie trebuie sa creeze o perceptie consecventa, in loc sa incerce sa combine fiecare trasatura pozitiva: utilitate, accesibilitate, calitate, nostalgie, modernitate, lux, flash, gust si clasa. Toate elementele unui brand, cum ar fi copierea, imaginile, aluziile culturale si schemele de culori, ar trebui sa alinieze si sa furnizeze un mesaj coerent. 

Crearea unei identitatii vizuale a brandului este un efort strategic multidisciplinar si fiecare element trebuie sa sprijine mesajul general si obiectivele de afaceri. Poate include numele, sigla si designul companiei; stilul si tonul copiei sale; aspectul si compozitia produselor sale; si, bineinteles, prezenta sociala a mass-media. 

Garantia de marketing este utilizata pentru a sustine mesajul publicitar al unei companii catre consumatori. De asemenea, garantia comerciala este utilizata pentru a comunica informatii importante partenerilor de distributie despre produsele sau serviciile unei companii. Mijloacele digitale au permis marcajelor comerciale sa isi asume formate dincolo de materialele tiparite pentru a include continuturi Web si dispozitive electronice de la punctul de vanzare. Dublate „materiale colaterale”, garantia de marketing frecvent ruleaza in paralel cu alte medii care sunt utilizate pentru a comunica mesajul primar.