In prezent, a fost rezolvata sarcina de imbunatatire teren, deoarece exista tehnici moderne de imbunatatire a solului. Una dintre cele mai economice metode de imbunatatire a solului disponibile astazi, este sistemul Geopier. Degradarea mediului duce adesea la necesitatea reconstructiei cladirilor si structurilor. In ultimii ani, lucrarile de constructii se produc cu mai multe etaje subterane sub cladirile existente. In aceste conditii, recomandarile privind proiectarea si implementarea reconstructiei fundatiilor, necesita imbunatatirea terenului.
Imbunatatirea terenului reprezinta un grup de metode pentru recuperarea tehnica a terenurilor menite sa asigure o pozitie fixa a structurilor de sol. Inainte ca metodele de imbunatatire a solului sa se produca cu coloane de balast, se foloseau fundatii superficiale, care nu erau potrivite pentru constructii solide, decat daca erau indepartate solurile marginale si inlocuite cu umplutura proiectata. In astfel de cazuri singura optiune pentru constructii, era folosirea fundatiilor adanci care reprezenta o metoda mult mai costisitoare si mult mai grea.
Astazi, sistemele de consolidare si imbunatatire a terenului cu coloane de balast, ofera o modalitate de a construi fundatii superficiale in soluri marginale, care este adesea mai rentabila decat inlaturarea si inlocuirea cu umplutura sau folosirea fundatiilor adanci. Coloanele de balast au diametrul destul de mare si sunt realizate din piatra foarte compacta, construite in grupuri pe suprafata de incarcare. Balastul inlocuiesc solul moale existent, rezultand o suprafata cu coloane de balast, cat si cu soluri existente. Acestea sunt de trei, patru ori mai rezistente la presiunile de rulare a solurilor.
Click aici pentru oferte personalizate!
Metode de imbunatatire a terenului
Exista doua metode principale de imbunatatire a terenului, si anume, prin dislocarea terenului in straturi succesive compactate de balast, folosind tehnologii speciale, care aplica o forta verticala de compactare, cu frecventa inalta si amplitudine scazuta de impact si module de forfecare mai mari decat cele obtinute prin tehnologii clasice de realizare a coloanelor de balast prin tehnici de vibrare.
Diferenta principala dintre cele doua este modul in care sunt construite. Modulele de forfecare sunt construite prin formarea unei gauri, punerea agregatului in ascensoare, apoi modificarea sau lasarea ascensoarelor in put. Procesul se repeta pana cand gaura este umpluta cu un balast foarte compactat.
Bazele tehnicii de vibrare
Tehnicile de vibrare folosesc sonde vibratorii mari, care vibreaza cu frecventa ridicata pentru a compacta materialul granular. Sondele pot fi introduse intr-o gaura prefabricata sau folosind niste platforme unice, introduse in pamant pentru a deplasa solul moale si a crea o coloana deschisa. Piatra poate fi turnata apoi in gaura si compactata in ascensoare cu sondele vibratorii.
Unele firme utilizeaza mai multe astfel de platforme pentru a instala coloane de balast fara un foraj prealabil. Drept urmare, aceasta tehnica elimina o parte substantiala a procesului de imbunatatire a solului.
Coloanele de balast care sunt instalate fara pre-gaurire sunt adesea cea mai rentabila abordare. Insa aceasta metoda nu este posibila pe toate tipurile de sol, fiind necesara pre-gaurirea. Atunci cand coloanele de balast sunt asezate pe suprafata solului, procesul se numeste instalatie de alimentare superioara.
Tehnica de alimentare superioara se foloseste atunci cand solurile sunt relativ stabile, iar sonda va ramane deschisa in timpul procesului de asezare si compactare a balastului.
Comentarii Recente