Cresterea automatizarii productiei, complexitatea sistemelor tehnice, introducerea de noi tehnologii, creeaza riscuri suplimentare de situatii de productie periculoase. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), mortalitatea cauzata de vatamarea muncii, este a treia ca marime din lume dupa bolile cardiovasculare si oncologice.

O crestere a sarcinii informationale, mentale si sociale asupra lucratorului, presupune cerinte speciale nu numai pentru organizarea procesului de munca, ci si pentru subiectul activitatii muncii. Pericolele cu care se confrunta lucratorul in procesul muncii, pe de o parte, depind de caracteristicile mediului de munca, iar pe de alta parte, de el insusi. Mai mult, conform statisticilor, in aproximativ 70% din cazuri, vinovatul este  factorul uman in conditii de urgenta. De aceea la angajare se solicita un aviz psihologic.

Aviz psihologic

Analiza psihologica

O analiza psihologica a problemei securitatii umane in procesul muncii are ca scop studierea totalitatii cauzelor asociate factorului uman. In sine, aceste cauze nu provoaca situatii de urgenta, ci afecteaza comportamentul angajatului, astfel incat, el sa creeze astfel de situatii. De exemplu, probabilitatea erorilor creste odata cu cresterea nivelului de zgomot, supraincarcarea informatiilor, organizarea irationala la locul de munca, conflictele sociale etc.

Cauzele erorilor sunt impartite in secundare si principale. Cele directe depind de caracteristicile structurii psihologice a personalitatii (perceptie, luarea deciziilor, raspuns etc.) si de tiparele psihologice care determina activitatea optima: inconsistente cu capacitatile mentale ale procesarii informatiilor (cantitatea si viteza informatiilor primite, relatia cu pragul discriminarii, durata scurta a semnalului etc.); lipsa de abilitate si structura atentiei.

Principalele motive sunt legate de organizarea muncii la locul de munca, starea mentala etc. Cauzele apar din conditiile externe care schimba starea functionala a corpului, natura selectiei si formarii unui specialist, sanatatea si caracteristicile personale ale acestuia.

Rolul factorului uman

In conformitate cu conceptele moderne, rolul factorului uman a devenit atat de semnificativ din mai multe motive. In primul rand, in procesul de evolutie, o persoana trebuie sa aiba capacitatea de a rezista pericolelor, deoarece numarul acestora creste mai rapid decat rezistenta umana.

In ultimele 30 de mii de ani, dezvoltarea umana a progresat in principal in domeniul psihicului. In acelasi timp, calitatile fizice s-au agravat: acuitatea vizuala si rezistenta au scazut. Reactiile lumii exterioare fata de om in procesul muncii s-au intensificat, iar contraactiunile sale au ramas practic neschimbate.

In al doilea rand, pretul erorii este in crestere: calculele unei persoane moderne il costa mult mai mult decat pe stramosii sai. Daca greseala unui om primitiv a fost caderea dintr-un copac, atunci acesta n-a suferit o accidentare foarte mare, insa contemporanul poate cadea de la inaltimea unei cladiri cu mai multe etaje si atunci, aceasta greseala il va costa viata.

In al treilea rand, o persoana se adapteaza treptat la pericolele pe care le prezinta sistemele tehnice, neglijandu-le (de exemplu, nu foloseste echipament personal de protectie, depaseste in mod deliberat viteza atunci cand conduce vehicule etc.). Calitatile individuale ale unei persoane sunt, de asemenea, o componenta importanta a factorului uman.

Impulsivitatea, anxietatea, agresivitatea, distragerea, nivelul profesional scazut afecteaza negativ siguranta muncii. Rezultatele cercetarii arata ca femeile fac mai multe greseli, si cu toate acestea, sunt mai putin susceptibile sa creeze situatii traumatice si in acest caz, lucreaza mai fiabil decat barbatii. Barbatii sunt mai riscanti in actiunile lor, dar si mai stabili in situatii extreme.