Conservele fructe si legume sunt sanatoase si rentabile. Fructele si legumele proaspete cultivate acasa sunt cele mai bune alegeri pentru o alimentatie sanatoasa, dar traind intr-o zona cu patru sezoane, sezonul de crestere a fructelor si legumelor proaspete poate fi scurt, astfel ca nu vom putea gasi fructe proaspete oricand ne dorim.

Adesea, produsele noastre calatoresc din alte state care afecteaza prospetimea si continutul nutritional al fructelor si legumelor. Acest lucru ridica problema conservelor si a produselor congelate disponibile tot anul la magazinele alimentare.

Magazinele alimentare ofera produse congelate si conserve fructe si legume, oferind optiunea fructelor si legumelor in toate anotimpurile la preturi rezonabile. Acest lucru i-ar putea ajuta pe multi oameni sa manance mai multe portii de fructe si legume zilnic . Alte avantaje pentru produsele congelate si conserve sunt comoditatea, iar pretul este, de obicei, mai putin costisitor decat produsele proaspete pe care le gasim pe piata sau in supermarketuri.

Aceste fructe si legume procesate sunt o alegere sanatoasa datorita adaugarii de produse fitochimice ca in tomatele din conserve si sosurile de rosii. Un studiu de cercetare de la  Michigan State University Extension a  descoperit ca fructele si legumele din conserva sunt la fel de hranitoare ca cele proaspete sau congelate. De fapt, fibra gasita in leguminoase devine mai  solubila  in timpul conservei, facand fasolea, de exemplu, mai benefica pentru organismul uman.

Sfaturi pentru cumpararea de fructe si legume in conserve:

  • Doar sucul propriu – Fructele trebuie sa fie in sucul lor propriu sau in apa, sa nu cumparati niciodata fructe in sirop.
  • Atentie la sare – Cumparati legume cu sodiu redus sau fara sare adaugata, iar toate aceste detalii le gasiti pe etichetele lor.
  • Folositi rapid dupa deschidere – Pentru a obtine cele mai multe substante nutritive din conservele de legume si fructe, utilizati curand dupa deschidere.

Sfaturi pentru achizitionarea de fructe si legume congelate:

  • Mergeti pe variante simple – Cand cumparati fructe si legume congelate cumparati doar legume si fructe simple. Fructele si legumele care au sosuri adaugate, contin grasimi si calorii nedorite care pot duce la cresterea in greutate.
  • Verificati eticheta – Fructele congelate din magazinele alimentare se gasesc in diferite soiuri neindulcite si indulcite. Eticheta alimentara va dezvalui orice zahar adaugat, asa ca asigurati-va ca fructul este in sucul propriu.

Fructele si legumele congelate si conservele ofera o alternativa rapida si eficienta la produsele proaspete pentru oameni pentru a-si creste dieta de fructe si legume. Produsele din conserve si congelate sunt o optiune sanatoasa, atat timp cat se citesc cu atentie etichetele. In lunile mai calde, cand fructele si legumele proaspete sunt abundente, poate fi un moment prielnic sa invatati chiar dvs. cum se poate sa congelati fructele si legumele acasa. Vor reveni lunile mai reci, astfel incat realizarea unui plan de stocare de fructe si legume in congelatoarele si rafturile dvs. va poate ajuta ca pe perioada sezonului de iarna sa beneficiati de produse la fel de nutritive ca pe timpul verii.  

Sursa: https://agromontana.ro/conserve-legume/