Cum să afli ce vor clienții

de | iul. 14, 2014 | Afaceri, Recomandat

Pentru ca afacerea voastră să fie de succes, trebuie să includă un dialog continuu între voi și clienții voștri. Dacă se omite acest pas, veți ajunge ca, în final, să riscați să rămâneți fără nici un client și fără afacere.

De cele mai multe ori, dacă vreți să aflați ce își doresc clienții de la afacerea voastră, este suficient să fiți atenți la semnalele pe care aceștia vi le dau. Mai concret, dacă produsele sau serviciile oferite de voi sunt cumpărate de un număr foarte mare de indivizi, care sunt mulțumiți de ele, atunci, în acest caz, afacerea merge într-o direcție bună.

Pe de altă parte, dacă oferta este slabă, sau dacă produsele nu îndeplinesc așteptările clienților, ei nu le vor cumpăra mai deloc, ceea ce înseamnă că afacerea voastră merge într-o direcție greșită. Dacă vă aflați într-o asemenea situație, este foarte important să luați măsuri urgente pentru a schimba direcția către care vă îndreptați (un posibil faliment).

Puteți face acest lucru fie prin schimbarea ofertei actuale, fie prin găsirea de noi clienți, mai interesați de ceea ce aveți de oferit decât au fost cei de până acum. De aceea, aveți destul de multe de învățat din discuțiile ocazionale cu clienții. Ajungeți să jucați un pic chiar rolul unui detectiv, care ascultă cu atenție și caută indicii pentru a afla ce-și doresc aceștia. Cu cât puneți mai multe întrebări, cu atât puteți afla mai multe răspunsuri care să vă ajute pe viitor.

Uneori, trebuie să și experimentați. Dacă tocmai ați scos un serviciu sau produs nou pe piață și vreți să știți ce părere au clienții despre el, atunci trebuie să le oferiți acestora ocazia să-l poată încerca. Ei vă vor putea comunica apoi opiniile lor cu privire la respectivul produs. Vă vor spune ce le-a plăcut și ce nu le-a plăcut și unde mai trebuie făcute schimbări.

Există o metodă simplă de a afla ce-și doresc clienții voștri. Dar deși este atât de simplă și de la îndemâna tuturor, ea nu este folosită la potențialul ei maxim. Mai mult, pentru mulți proprietari de afaceri, ea pare a fi un mister. Ei fie nu se gândesc deloc la ea, fie nu îi oferă prea multă atenție.

Iar această metodă misterioasă este… întrebatul. Aici intră în scenă și siteurile de socializare, precum Facebook și Twitter. Puteți pune întrebările pe care le aveți pentru clienții voștri acolo, iar ei vă vor răspunde într-un număr cât mai mare și într-un timp foarte scurt. De asemenea, nu uitați și de listele de emailuri.

Pentru aceia dintre voi care doresc un feedback direct și constant, puteți folosi studiile sau cercetările de piață. De exemplu, după fiecare produs sau serviciu nou pe care îl scoateți pe piață, puteți trimite un chestionar clienților care au avut oportunitatea de a-l testa pentru a le cere părerea despre respectivul produs.

În acest fel, puteți afla mai bine ce le-a plăcut acestora și ce sugestii au ei pentru îmbunătățirea, pe viitor, a produselor și serviciilor voastre. Este foarte important ca un client să știe că voi chiar faceți ceva cu acele răspunsuri pe care el vi le-a dat, de aceea v-aș recomanda să țineți cont de informațiile pe care le primiți prin intermediul chestionarelor și să implementați schimbările necesare într-un timp cât mai scurt.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.051)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]