7 tari in curs de dezvoltare importante pentru economia globala

de | nov. 12, 2014 | Economie, Recomandat

Uneori, suntem atât de preocupați cu soarta marilor națiuni ale lumii, încât uităm să mai privim dincolo de China, Rusia și Statele Unite când vine vorba despre economia globală. Însă, ar fi bine să facem acest lucru din când în când, deoarece ele nu sunt singurele țări din lume care contează la capitolul de față. Credeți sau nu, mai există și alte 8 state aflate în curs de dezvoltare care influențează, într-o măsură sau alta, economia mondială. Iată, în câteva cuvinte, care sunt acestea.

1. Bolivia

Bolivia este o țară de mici dimensiuni aflată în America de Sud și reprezintă unul dintre cei mai mari furnizori de litiu din lume la ora actuală. Litiul este o materie prima utilizată la fabricarea bateriilor solare și a celor pentru automobile și se extrage, în Bolivia, din Munții Anzi, acolo unde există depozite însemnate din acest mineral.

2. Indonezia

Este cunoscută din două motive: în primul rând, este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume și doi, poate fi numită și „raiul nucilor de cocos”. În anul 2010, Indonezia a exportat în jur de 20 de milioane de tone de produse din cocos. Atât țările emergente, cât și cele aflate în curs de dezvoltare, depind de uleiul de cocos pentru prepararea mâncărurilor și a altor produse de larg consum. Fără aportul Indoneziei, toate bunurile care ar necesita folosirea nucilor de cocos în producerea lor, nu ar mai exista.

3. Coasta de Fildeș

Deși marea parte a cultivatorilor de arbori de cacao nu ies niciodată din sărăcie în această țară, Coasta de Fildeș este considerată a fi regina ciocolatei. Aici se produce ingredientul extrem de important pentru fabricarea tonelor de ciocolată pe care noi le consumăm în fiecare zi.

4. Kazahstan

Cum marea revoluție a energiei verzi nu a reușit să se materializeze încă foarte bine, multe dintre țările dezvolte, cum ar fi Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie, au optat pentru utilizarea energiei nucleare pentru a putea produce energie electrică. Pentru Kazahstan, aceasta poate fi ocazia pe care o aștepta de mult de a crește, deoarece ea deține mari rezerve de uraniu în subsol. Ca atare, ea poate livra oricând această materie primă către țările mari și poate pune în mișcare propriul mecanism de creștere și dezvoltare.

5. Malaezia

Malaezia este pe primul loc la producția de ulei de palmier, situându-se înaintea Indoneziei. Uleiul de palmier este un ingredient esențial în fabricarea diverselor bunuri de consum, de la ulei de gătit și până la detergenți. Și motoarele mașinilor pot merge cu un astfel de tip de ulei, el putând fi utilizat pe viitor pentru a ne elibera de dependența de uleiurile sintetice obținute din petrol pe care le folosim în prezent. Atât Malaezia, cât și Indonezia exportă foarte mult din această resursă în lume.

6. Africa de Sud

Până nu de mult, Africa de Sud era foarte cunoscută pentru vastele sale zăcăminte de diamante și aur, însă, în ultima vreme, ea ajunge să fie cunoscută și pentru resursele de platină pe care le deține. Platina se utilizează la fabricarea motoarelor care sunt instalate în mașinile și camioanele pe care le conducem. Acesta este unul din motivele pentru care producătorii importanți de vehicule ai lumii își relochează fabricile în această țară, printre ei aflându-se și Mercedes Benz.

7. Tailanda

Este unul dintre cei mai mari producători de cauciuc natural din lume, resursă care poate fi folosită la fabricarea diverselor obiecte, de la prezervative la cauciucuri de mașină. Țările care nu dispun de rezerve de cauciuc natural au importat, în 2010, peste jumătate din cantitatea de cauciuc necesară din Tailanda.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.051)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]