Cosmetice – Sfaturi de top pentru produse mai sigure

de | dec. 14, 2015 | Sanatate

Cosmetice daunatoare pentru piele

Desi este destul de dificil in momentul in care esti in magazin sa faci o alegere bazata pe ce anume contin produsele cosmetice, afla din cele descrise mai jos pericolele la care te expui.Produse cosmetice

Cercetatorii au efectuat studii a mii de etichete cu ingrediente pentru a va aduce recomandari pentru ce anume ar trebui evitat .

Sapun

Evitati: triclosan si triclocarban

Crema hidratanta piele si produse pentru buze

Evitati: palmitat retinil, acetat de retinil, acid retinoic si retinol in produsele de zi

Produse de protectie solara

– Evitati in SPF peste 50 : Palmitat de retinil

– Spray cu aerosol si de protectie solara pulbere

– Oxybenzone

– Produse impotriva insectelor

Alegeti :

– Palarii si umbra in mijlocul zilei de soare

Oxid de zinc sau dioxid de titan ca ingredienti activi, in caz contrar Avobenzone (3%)

– SPF 15-50, in functie de propria culoare a pielii

Ingrijirea parului

Evita sau foloseste moderat :

– Culorile inchise la vopselele de par permanente

– Folosirea produselor chimice de intindere sau fixare a parului

Pasta de dinti

Evitati: triclosan

Unghii

Evitati:

– Formaldehida sau formol, folosit in general ca intaritor sau in produsele pentru unghii.

– Toluen si dibutil ftalat (DBP),

– Insarcinata ? Nu folosi sub nici o forma lac de unghii

Sfaturi pentru sugari si copii mici

Copiii nu sunt adulti mici. Copiii sunt expusi la mai multe pericole in aer, apa, hrana, si produse cosmetice de ingrijire personala decat adultii. Organele imature sunt adesea mai putin capabile de a alunga atacurile chimice. Daunele aduse organismelor in curs de dezvoltare pot duce la boli mai tarziu in viata. Parintii pot face alegeri sanatoase, cu ajutorul celor cateva produse cosmetice de ingrijire personala pentru copiii lor, urmand aceste sfaturi:

Servetele umede

Evitati:

– Oxidul de zinc

– DMDM hidantoina

-Parfum (enumerat ca ingredient)

Crema eritem fesier

Evitati:

-BHA

-Acid boric

-Parfum(enumerat ca ingredient)

Pasta de dinti

Folositi o cantitate mica de pasta de dinti care nu contine fluor pana ce copiii pot clati si scuipa (niciodata pentru copii sub 2 ani ). Utilizati numai o cantitate cat un bob de mazare si supravegheati periajul copilului si modul in care acesta clateste gura pentru a reduce ingerarea.

Produsele solare

Copiii sub 6 luni nu ar trebui expusi la razele solare, iar daca este absolut necesara expunerea, folositi un produs de protectie solara bio certificat cu protectie UVB si UVA ori de cate ori este nevoie

Pudra de talc

Renunta! La fel ca gazele de esapament sau fumatul pasiv, particule minuscule in suspensie pot deteriora plamanii in curs de dezvoltare ai copilului

Sfaturi pentru adolescenti

Adolescentii folosesc foarte multe produse cosmetice. De la geluri de par la produse de indepartat machiajul. Sa contientizam care sunt cele sanatoase – si care sunt cele nesanatoase – este important. De ce? Certatatorii au constatat ca organismele adolescentelor „sunt contaminate cu substante chimice utilizate in mod obisnuit in produsele cosmetice si produse de ingrijire a corpului. De fapt, in urma unui test, au detectat 16 produse chimice cu potential toxic – ftalati, triclosan, parabeni, si mosc – in sangele si urina a 20 de fete adolescente. Aceste substante chimice pot provoca probleme grave de sanatate, inclusiv cancer si probleme hormonale. Pentru a face lucrurile si mai rele, adolescentii pot fi deosebit de sensibili la expunerile fata de substantele chimice care afecteaza hormonii, avand in vedere rolul complex pe care il joaca in timpul pubertatii – exact atunci cand fetele de obicei experimenteaza un numar tot mai mare de produse cosmetice de ingrijire a corpului. In urma unui studiu efectuat in SUA, participantele au folosit in medie de 17 de produse cosmetice de ingrijire personala in fiecare zi, 40% mai mult decat o femeie adulta. Adolescentii pot face cu usurinta alegeri mai sigure prin reducerea numarului de produse cu continut de substante chimice de ingrijire a corpului pe care le folosesc, privind procesul de marketing cu scepticism, verificarea intotdeauna a ingredientelor, sunt linii directoare pentru a selecta produse mai sigure (un obicei bun pe tot parcursul vietii!):

Evita:

-Triclosan

-Parabenii

-PEG / polietilena

Parfum, precum si spray de corp

Evitati:

-Ftalat de dietil

-Parfum (enumerat ca ingredient)

Make-up

Evitati:

-Pudrele

-Vitamina A (Listat ca: retinol, palmitat de retinil, acetat de retinil), in produsele pentru piele si buze

Alege:

Foloseste produse de machiaj bio – certificate

Protectie solara

Fii adolescentul inteligent! Arsurile solare la copii si adolescenti cresc riscul de aparitie al melanomului, cea mai mortala forma de cancer.

Evitati solarele. Cabinele de bronzat expun pielea la UV de 15 ori mai mult decat soarele. Utilizarea solarelor pana la varsta de 30 de ani creste rata de melanom cu 75%.

Sfaturi pentru femei

 

Femeia utilizeaza in medie 12 produse cosmetice care contin aproximativ 168 ingrediente zi dupa zi. Multe produse chimice folosite in cosmetice sunt create pentru a patrunde in straturile interioare ale pielii, si o fac. Printre aceste ingrediente: ftalati; parabeni care sunt in general conservanti; parfum, cum ar fi mosc si xilen.

Produsele antirid

De evitat alpha si beta hidroxi acizi (acid lactic si acid glicolic) Studiile sponsorizate de FDA au descoperit ca UV- ul dubleaza deteriorarea pielii pentru utilizatorii de produse cu acidul hidroxi alfa.

Colorarea parului

Culorile inchise la vopselele de par permanente. Multe contin ingrediente gudron de carbune, inclusiv aminofenol, diaminobenzen, si fenilendiamina, care au o stransa legatura cu cancerul.

Iluminatoarele pentru piele

Evitati produsele de iluminare care contin hidrochinona. FDA avertizeaza ca aceasta substanta chimica, de albire a pielii poate provoca o boala de piele numita ocronoza, cu leziuni albastru-negru „deformeaza ireversibil” pielea expusa. Iluminatoarele contrafacute pot contine mercur, care pot otravi adultii si copiii si este deosebit de toxic in timpul sarcinii. Nu cumpara produse fara ingrediente clar etichetate, si intotdeauna evita produsele cu „mercur”, „calomel”, „Mercurio” sau „clorura Mercurio”

Intinderea parului

Multe tratamente pentru indreptarea parului folosesc ingrediente dure sau toxice. Daca alegeti sa utilizati produsele de intindere a parului, evitati tratamentele keratina.

Sfaturi pentru barbati

Barbatii folosesc in medie 6 produse cosmetice pe zi cu 85 de ingrediente unice. Unele ingrediente sunt hormonal active; unele dintre acestea sunt legate in mod specific de a tulburari ale aparatului genital. De exemplu, ftalatii au fost asociati cu niveluri modificate de hormoni la barbati si baieti si daune asupra spermei .

After shave

Evitati:

– Parfum (enumerat ca ingredient)

– Oxybenzone

– PEG / Ceteareth / polietilena

–  Parabeni

Crema de ras

Evitati:

– DMDM hidantoina

– Parfum (enumerat ca ingredient)

– PEG / Ceteareth / polietilena

– Triclosan

Protectie solara

Sondajele arata ca doar 34% dintre barbati folosesc produse de protectie solara, comparativ cu 78% dintre femei. Alege o protectie solara cu UVA si UVB.

Sfaturi de cumparaturi pe baza ingredientelor din produsele cosmetice

Ingrediente cosmetice daunatoare

BHA: hidroxianisol Programul National de Toxicologie American clasifica butilat (BHA), ca „anticipat in mod rezonabil de a fi un agent cancerigen uman.” Acesta poate provoca depigmentarea pielii. In studiile la animale, BHA produce leziuni hepatice si provoaca cancer de stomac, cum ar fi papiloame si carcinoame si interfereaza cu niveluri normale de dezvoltare a sistemului si de hormoni tiroidieni de reproducere. Uniunea Europeana considera ca este nesigur in combinatie cu parfumul.

Acid boric si sodiu borat

Aceste substante chimice perturba hormonii si afecteaza sistemul de reproducere masculin. Barbatii care lucreaza in fabricile producatoare de acid boric au un risc mai mare de a suferi de un numar de spermatozoizi scazut si o scadere accentuata a libidoului. La animale, dozele mai mari determina tulburari testiculare la soareci, sobolani si caini. Atat Uniunea Europeana cat si Canada a restrictionat aceste ingrediente in produsele de ingrijire a corpului pentru copiii sub trei ani si a reglementat ca aceste produse sa fie etichetate ca fiind nerecomandate pentru pielea deteriorata. Panoul de siguranta al industriei cosmetice afirma ca aceste substante chimice sunt nesigure pentru copii sau sau pielea deteriorata, deoarece acestea pot fi absorbite cu usurinta in organism. In ciuda acestui fapt, acidul boric poate fi gasit in unele creme de scutec!

Vopselele de par cu gudron si alte ingrediente obtinute din gudron de carbune (inclusiv aminofenol, diaminobenzen, fenilendiamina)

Gudronul de carbune, un produs secundar de prelucrare a carbunelui, este cancerigen pentru oameni, lucru facut public in conformitate cu Programul National de Toxicologie si Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului. Stilisti si alti profesionisti sunt expusi la aceste substante chimice din vopseaua de par aproape zilnic. Europa a interzis multe dintre aceste ingrediente in vopselele de par.

Formaldehida

Un conservant puternic considerat cancerigen pentru oameni, cunoscut de catre Agentia Internationala pentru cercetare in domeniul cancerului. Formaldehida, de asemenea, un asthmagen, neurotoxic a fost folosita la mai multe produse de ingrijire personala ca antiseptic. Utilizarea lui a scazut in ultimi ani. Declansatoare de formaldehida – Bronopol, hidantoina DMDM, diazolidinil uree, uree si Imidzaolidinyl Quaternium-15: conservanti cosmetici care ucid bacteriile in crestere din produse. Formaldehida este un carcinogen uman cunoscut. Conservantii si formaldehida pot declansa reactii alergice cutanate. Declansatoare de formaldehida sunt utilizate pe scara larga in produsele americane. Nu este surprinzator, mai multi americanii dezvolta alergii de contact la aceste ingrediente decat europenii.

Parfum

Acesta poate ajuta vanzarea unui produs de la crema de fata la detergent de rufe, dar nu stii ce anume contine? Arome contin absolut toate produsele de la sampon la deodorant sau lotiune. Legea nu impune companiilor sa listeze pe etichetele produselor oricare dintre substantele chimice din parfum. Cercetarile recente au descoperit o medie de 14 substante chimice in 17 branduri de parfumuri de renume, insa nici unul dintre aceste ingrediente nu figureaza pe eticheta. Parfumurile pot contine perturbatori hormonali si sunt printre primii 5 alergeni din lume. Sfatul nostru? Cumpara produse FARA parfum ori de cate ori este posibil. Iar daca iti place sa folosesti parfum, aplica-l intotdeauna pe haine, nu pe piele!

Hidrochinona

O substanta chimica de albire a pielii, care poate provoca o boala de piele numita ocronoza, cu leziuni negru albastru, in cele mai grave cazuri devin negre si permanente. In studiile la animale, hidrochinona a cauzat dezvoltarea tumorii.

Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone si benzizotiazolinona

Conservanti, frecvent utilizati impreuna in produse de ingrijire personala, fiind printre cele mai iritanti sensibilizatori cauzand alergie de contact. Studiile de laborator asupra celulelor creierului de mamifere sugereaza ca Methylisothiazolinone poate fi neurotoxic.

Nanoparticule

Oxid de zinc si de titan nanoparticule de dioxid de par a fi printre ingredientele active mai sigure si mai eficiente in creme de protectie solara, deoarece acestea nu penetreaza pielea. Dar evitati spray-uri si pulberi care contin aceste nanoparticule, care ar putea patrunde in plamani si in fluxul sanguin. Producatorii de cosmetice nu sunt obligati sa dezvaluie prezenta nanoparticulelor in produse.

Oxybenzone

Ingredient din produsele solare absorbant de raze ultraviolete. In studiile epidemiologice umane, oxybenzone a fost legata de iritare, sensibilizare si alergii. Studii asupra celulelor si animale de laborator indica faptul ca oxybenzone si metabolitii sai pot perturba sistemul hormonal.

Parabeni (in special propil, izopropil, butil, si paraben izobutil)

Din punct de vedere chimic parabenii sunt esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Cei mai utilizati in industria cosmetica sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul si butilparabenul. Potrivit Comitetului stiintific al Comisiei Europene pentru produse destinate consumatorilor, parabenii, cum ar fi propil si butil paraben si omologii lor ramificati, izopropil si isobutylparabens, pot perturba sistemul endocrin si provoca tulburari de reproducere si de dezvoltare.

Compusi PEG / Ceteareth / polietilena

Aceste substante chimice sintetice sunt frecvent contaminate cu 1,4-dioxan, pe care guvernul SUA il considera un agent cancerigen care penetreaza usor pielea. Factorii de decizie in industria cosmetica ar putea elimina cu usurinta 1,4-dioxan din ingrediente, dar testele demonstreaza ca de multe ori nu o fac.

Distilati petrolieri

Ingrediente cosmetice obtinute din petrol, frecvent intalnite in rimel. Acestea pot provoca dermatite de contact si sunt adesea contaminate cu impuritati si cauzatoare de cancer. Ele sunt produse in rafinarii de petrol, in acelasi timp cu combustibil auto, pacura si materii prime chimice.

Ftalati

Un numar tot mai mare de studii indica faptul ca dauneaza sistemului reproductiv masculin. Femeile insarcinate ar trebui sa evite lacul de unghii care contine dibutil phathalate. Toata lumea ar trebui sa evite produsele cu „parfum”, indicand un amestec chimic care poate contine ftalati.

Rezorcinol

Ingredient comun in vopselele de par si de albire a parului; iritant pentru piele, toxic pentru sistemul imunitar si cauza frecventa a caderii parului. In studiile la animale, rezorcinol poate perturba functia normala a glandei tiroide. Utilizarea sa nu este limitata in produse de ingrijire personala.

Toluen

Solvent din petrochimie, volatil, care actioneaza ca un iritant, afecteaza respiratia si provoaca greata. O femeie insarcinata care inhaleaza vapori de toluen in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului. In studiile epidemiologice pe oameni si animale, toluenul a fost asociata ca toxic pentru sistemul imunitar. Unele dovezi sugereaza o legatura cu limfomul malign.

Triclosan si triclocarban

Pesticide antimicrobiene din sapun lichid (triclosan) sau bucati de sapun (triclocarban), foarte toxice pentru mediul acvatic. Adesea au fost descoperite persoane contaminate din cauza folosirii frecvente a produselor de curatare antimicrobiene. Triclosan perturba functia tiroidiana si hormonii de reproducere. American Medical Association si Academia Americana de Microbiologie spun ca apa si sapunul contribuie la fel de bine pentru a preveni raspandirea infectiilor cat si pentru a reduce bacteriile de pe piele. Suprasolicitarea poate promova dezvoltarea rezistentei bacteriene.

Compusi de vitamina A (palmitat de retinil, acetat de retinil, retinol)

Vitamina A este un nutrient esential, dar nu neaparat sigur pentru utilizarea pe piele. Studiile arata ca atunci cand este aplicat pe pielea expusa la soare acesti compusi pot creste sensibilitatea pielii. Mai mult soarele descompune vitamina A pentru a produce radicali liberi toxici care pot afecta ADN-ului si grabi leziuni ale pielii si tumori la animalele de laborator. Aceste ingrediente sunt utilizate pe scara larga in produsele de protectie solara, lotiuni pentru piele, produse pentru buze si machiaj.

Ingrediente de origine animala

Multi consumatori pun producatorilor intrebari dificile despre aprovizionarea etica a ingredientelor lor. Vegetarienii, veganii si oamenii preocupati de bunastarea animalelor refuza folosirea produselor provenite de la animale. Cu toate acestea un numar de substante pe baza de animale se gasesc in produsele cosmetice, si ar putea sa nu fie etichetate in mod clar ca atare. Daca sunteti ingrijorat cu privire la evitarea produselor de origine animala cel mai bun sfat este de a alege brandurile care pretind a fi vegetariene, vegane, bio, sau etichetate cu logo-ul PETA.

Cateva dintre cele mai importante branduri de produse cosmetice bio prezente in Romania:

Gamarde (fito-dermatocosmetice); Phyt’s Make-up( machiaj 100% natural), Bioearth, Bjobj, Akoma, Avril, Khadi etc

Surse : www.ewg.org www.fda.gov

Te-ar mai putea interesa si....

Ciclismul cand suferi de osteoartrita

Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]