Cum să eviți un stil de viață sedentar

de | aug. 29, 2014 | Life, Recomandat, Recreatie

Munca la birou, indiferent că este cel de-acasă sau cel de la locul de muncă, nu vă permite să aveți parte de prea multă mișcare în timpul unei zile. Astfel, ajungeți să petreceți perioade lungi de timp în fața calculatorului, degetele de la mâini fiind singurele care se mai mișcă într-o anumită măsură. Lumea modernă în care trăim încurajează, din păcate, stilul de viață sedentar.

Numai să ne gândim puțin la toate aparatele de care suntem înconjurați. Care este rolul acestora? Să ne facă viața mai ușoară! Însă, în același timp, deși ele ne ajută, ne fac și anumite deservicii. Acum avem lifturi, scări rulante, diverse mijloace de transport, fast-food-uri și multe altele.

Nu mai suntem nevoiți să străbatem distanțe lungi pe jos, nu mai este nevoie să ne facem rost singuri de hrană prin vânătoare. Avem totul la dispoziție la o aruncătură de băț. Dacă ne este foame, avem restaurante de tot felul din care să alegem. Dacă dorim să ne cumpărăm ceva, preferăm să aruncăm o privire pe internet mai întâi. Ni se pare mult mai comod așa.

Pentru ca o persoană să poată duce o viață echilibrată, ea trebuie să-și mențină nu doar mintea activă, ci și corpul. Inactivitatea și sedentarismul pot cauza o serie de probleme de sănătate pe termen lung. O universitate din Hong Kong a făcut, cu ceva vreme în urmă, un studiu prin care a arătat că un stil de viață sedentar este chiar mai periculos ca fumatul.

Știți că, dacă nu faceți prea multă mișcare, puteți să vă îngrășați. Și atunci când aveți probleme cu greutatea, pot apărea și alte afecțiuni, precum bolile de inimă sau diabetul de tip 2. În vremurile noastre, se lucrează foarte mult la birou și mai puțin în afara acestuia. De aceea, noi nu depunem foarte mult efort fizic (care, altfel, ne-ar menține în formă), devenind, în final, sedentari.

Sfaturi pentru evitarea unui stil de viață sedentar:

1. Ieșiți din birou în pauza de masă

În loc să vă folosiți de pauza de masă pentru a sta la birou și a mânca, mai bine ieșiți și faceți puțină mișcare. Corpul vostru are nevoie să se destindă pentru câteva minute, mai ales dacă v-ați petrecut mare parte din zi pe scaun, cu ochii în calculator. Nu trebuie să faceți nimic ieșit din comun, o simplă plimbare într-un parc (dacă aveți vreunul în apropierea locului de muncă) este suficientă.

Admirați peisajul, relaxați-vă corpul și liniștiți-vă mintea.

[sociallocker]

2. Mâncați mai puțin

Un stil de viață sedentar se caracterizează prin mâncatul des și consumul de cafea în cantități mari. A mânca mai puțin este, întotdeauna, mai ușor de zis decât de făcut. Dar gândiți-vă un puțin: din moment ce nu faceți prea multă mișcare în timpul zilei, corpul vostru nu consumă atât de multe calorii. Așadar, din moment ce nu aveți nevoie de atât de multe calorii, încercați să mâncați mai puțin.

În schimb, pentru a evita să luați în greutate, puteți bea mai multă apă.

3. Interacționați direct cu alți oameni

Sistemele moderne de comunicare au fost concepute pentru a ne face viețile ceva mai ușoare. Dar, în același timp, ne transformă și în niște ființe sedentare. Este mult mai simplu să dai un telefon sau să trimiți un email cuiva, chiar și unui coleg de muncă aflat în alt birou, decât să te duci și să vorbești personal cu el.

Însă, exact asta ar trebui să faceți! În loc să îi dați un email colegului respectiv, mai bine mergeți personal la el și discutați. Același lucru ar fi de preferat să se întâmple și atunci când vine vorba de clienți. Ieșitul din birou, inclusiv în aer liber atunci când este cazul, vă dă ocazia să faceți puțină mișcare și chiar vă poate ajuta să fiți mai inspirați și să veniți cu niște idei noi.

4. Urcați pe scări, nu cu liftul

Ar trebui ca urcatul pe scări să fie un obicei zilnic. Încercați să nu mai luați mereu liftul. În schimb, urcați măcar unul sau două etaje pe scări în fiecare zi. Dacă nu știați, această formă de mișcare este și un bun exercițiu cardiovascular.

[/sociallocker]

5. Practicați un sport

Când începeți să practicați un anumit sport, fie la locul de muncă, fie în alte împrejurări, ajungeți să aveți parte de mișcare în mod regulat. Sportul este o foarte bună modalitate de combatere a unui stil de viață sedentar. Pe lângă aceasta, aveți și ocazia de a cunoaște oameni noi și de a interacționa cu ei.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.941)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.668)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.036)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]